Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Pistorius vyzval na navýšenie výdavkov na obranu nad hranicu dvoch percent HDP

Nemecký minister obrany Boris Pistorius Zobraziť galériu (2)
Nemecký minister obrany Boris Pistorius (Zdroj: TASR/DPA/Kay Nietfeld)

HONOLULU – Nemecký minister obrany Boris Pistorius vyzval v noci na štvrtok na zvýšenie výdavkov na obranu "nad hranicu dvoch percent HDP" a označil to za nevyhnutné v neistých časoch.

Pistorius svoju požiadavku vyslovil počas príhovoru na pôde Ázijsko-tichomorského centra pre bezpečnostné štúdiá (APCSS) v Honolulu v americkom štáte Havaj. Odôvodnil ju neistými časmi, hrozbami zo strany Ruska a rastúcim napätím vyvolaným krokmi Číny.Dve tretiny členov NATO v súčasnosti vynakladajú na obranu aspoň dve percentá HDP, uviedol nemecký minister. "Nemecko je medzi nimi. Vydávame na obranu o 150 percent viac než pred desiatimi rokmi. Nemôžeme a nesmieme sa tam však zastaviť. Na pozadí ruskej agresie musíme prekročiť hranicu dvoch percent a musíme to urobiť rýchlo. Toto je jasná výzva adresovaná aj vláde mojej krajiny," vyhlásil.

Boris Pistorius
Zobraziť galériu (2)
Boris Pistorius  (Zdroj: TASR/Moritz Frankenberg/dpa via AP)

Pistorius zároveň zdôraznil dôležitosť partnerstva medzi Berlínom a Washingtonom a ubezpečil partnerov, že Nemecko vyvíja viac aktivít na odstrašenie a obranu. Ako príklad uviedol nasadenie nemeckých jednotiek v Litve."Nemecko zohráva pri obrane východného krídla NATO ústrednú úlohu," vyhlásil. Najväčším ohrozením bezpečnosti v Európe podľa neho naďalej zostáva vojna na Ukrajine.

V indo-tichomorskej oblasti vyvoláva podľa Pistoriusa obavy postup Číny."Úlohou Číny je podporovať medzinárodný poriadok spočívajúci na pravidlách. Ak to neurobí, ohrozí svoj vlastný príbeh o ekonomickom úspechu," dodal.

Viac o téme: VýdavkyObranaHDPBoris Pistorius
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu