Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Litva na výročie sporných volieb podporila demokratické hnutie v Bielorusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RIGA - Štyri roky po zmanipulovaných prezidentských voľbách v Bielorusku Litva v piatok potvrdila svoju podporu pre demokratické hnutie v susednej krajine.

"Vždy veríme v demokratickú budúcnosť Bieloruska prevláda!" napísal litovský prezident Gitanas Nauséda na sociálnej sieti X. Aj litovské ministerstvo zahraničných vecí vo Vilniuse potvrdilo "prísne nekompromisný" postoj voči "nelegitímnemu režimu" dlhoročného bieloruského vládcu Alexandra Lukašenka.Autoritársky Lukašenko je pri moci od roku 1994. V prezidentských voľbách 9. augusta 2020 oficiálne znovu zvíťazil a zaistil si tak šieste funkčné obdobie. Opozícia aj Západ však voľby a ich výsledok označili za zmanipulované; mnohí považujú za ich víťaza opozičnú líderku Sviatlanu Cichanovskú.

Výsledok volieb vyvolal masové protesty Bielorusov, ktoré režim tvrdo potlačil. Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že bolo zadržaných zhruba 35.000 ľudí a za mrežami je podľa nich dodnes takmer 1400 politických väzňov vrátane laureáta Nobelovej ceny za mier za rok 2022 Alesa Biaľackého, zakladateľa ľudskoprávnej organizácie Viasna. Cichanovská po voľbách v obavách o bezpečnosť utiekla do Litvy, ktorá je členskou krajinou EÚZ 9,5-miliónového Bieloruska odvtedy utieklo už približne pol milióna ľudí. Tamojšie úrady sa zameriavajú na zásahy proti takýmto prebehlíkom, ktorí v zahraničí vyzývajú na prísnejšie sankcie voči Bielorusku.

Viac o téme: BieloruskoLitvaDemokratické hnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu