Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Situácia po zabití Haníju eskaluje: Hrozí ďalšia vojna? Iránsky vodca Chameneí vydal príkaz na útok na Izrael

Na snímke je najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí Zobraziť galériu (2)
Na snímke je najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí (Zdroj: SITA/Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

TEHERÁN - Iránsky vodca Alí Chameneí vydal príkaz na priame údery na izraelské územie kvôli zabitiu šéfa politického krídla Hamásu Ismáíla Haníja v Teheráne. Tvrdí to denník The New York Times s odvolaním sa na tri nemenované iránske zdroje. Chameneí, ktorý je tiež veliteľom ozbrojených síl, tak podľa listu urobil na dnešnom zasadnutí iránskej bezpečnostnej rady. Konkrétne prevedenie úderov vraj iránski armádni velitelia ešte len zvažujú.

Podľa denníka The New York Times iránski velitelia zvažujú viacero možností, ako príkaz vykonať. Jednou sú údery za použitia rakiet a bezpilotných prostriedkov na vojenské ciele pri Tel Avive a Haife. Irán by do útoku mohol zapojiť aj svojich spojencov v regióne. Chameneí podľa amerického denníka armáde nariadil, aby pripravila plány aj na možný protiútok zo strany Izraela a USA.

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja prichádza na inauguráciu novozvoleného iránskeho prezidenta Pezeškijána.
Zobraziť galériu (2)
Vodca Hamasu Ismaíl Haníja prichádza na inauguráciu novozvoleného iránskeho prezidenta Pezeškijána.  (Zdroj: TASR/AP/Vahid Salemi)

Hamas a Irán považujú Izrael zodpovedný za raketový úder, pri ktorom dnes skoro ráno zomrel šéf politického krídla Hamásu Haníja. Izrael sa k úderu neprihlásil. Dnes sa kvôli úderu mimoriadne zišla iránska bezpečnostná rada.

Irán v polovici apríla uskutočnil na Izrael masívny útok zo svojho územia za použitia rakiet a dronov. Útok bol odplatou za úder proti iránskemu konzulátu v Damasku, kde 1. apríla zomreli viacerí významní predstavitelia iránskych revolučných gárd. Izrael sa k tomuto útoku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný. Izraelskej protivzdušnej obrane sa podarilo odraziť útok s pomocou USA, Británie, Francúzska a Jordánska.

V Iráne opäť sľubovali pomstu za smrť vodcu islamistického hnutia Hamas

Tisíce ľudí sa vo štvrtok v Teheráne zúčastnili na štátom organizovanom smútočnom obrade za
zabitého vodcu palestínskeho islamistického hnutia Hamas Ismáíla Haníju. Podobné smútočne zhromaždenia sa v stredu večer i vo štvrtok ráno konali aj vo viacerých moslimských štátoch, napr. v Turecku či Pakistane.Ako informovala agentúra DPA, okolo areálu univerzity v Teheráne, kde sa smútočné obrady konali, sa zhromaždili tisíce ľudí. Mnohí mali v rukách Haníjove fotografie, palestínske vlajky či kvety. Dav popri tom skandoval "Smrť Izraelu" a "Smrť Amerike".Priamo na obrade bola prakticky celá politická elita Iránu vrátane najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího a nového prezidenta Masúda Pezeškijána, na ktorého utorkovú inauguráciu Haníja do Teheránu pricestoval.

Podľa DPA odborníci tvrdia, že stále nie je jasné, čo presne v noci na stredu viedlo k Haníjovej smrti: buď to bol letecký alebo raketový útok. Miestom útoku bola "špeciálna rezidencia" na severe Teheránu - údajne v paláci bývalého perzského šacha, ktorá je zvyčajne prísne strážená. Irán i Hamas tento útok pripisujú Izraelu, ktorý ho nepotvrdil ani nepoprel.Prakticky všetci rečníci v Teheráne vo svojich vyhláseniach sľubovali pomstu za smrť Haníju. Chalíl al-Hajjá, ktorý má v rámci Hamasu na starosti zahraničné vzťahy, prisľúbil, že Haníjov zámer neuznať Izrael zostane "nesmrteľným". "Budeme Izrael prenasledovať, kým nebude vykorenený z územia Palestíny," dodal.

Predseda iránskeho parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf zasa zhromaždených uistil, že Irán "určite splní príkaz" svojho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího a pomstí Haníjovu smrť. "Je našou povinnosťou odpovedať v správnom čase a na správnom mieste," uviedol v prejave, počas ktorého zhromaždení skandovali: "Smrť Izraelu, smrť Amerike!"Ako informovala DPA, v rámci obradu Chameneí predniesol nad rakvami s telami Haníju a jeho ochrankára modlitbu za mŕtvych. Samotný pohreb sa bude konať v piatok v katarskej Dauhe, kde Haníja dlhodobo žil.DPA pripomenula, že Chameneí a Pezeškiján pohrozili bezprostrednou odvetou za Haníjovu smrť, pričom takúto akciu označili za legitímne právo Iránu. Iránska vláda nariadila po zabití Haníju trojdňový štátny smútok.

Agentúra však súčasne podotkla, že útok na Haníju prišiel pre Irán vo veľmi nevhodnom čase. Len osem hodín pred ním totiž Pezeškiján, považovaný za umierneného politika, vo svojom inauguračnom prejave hovoril o novej ére, v ktorej sa chce zapojiť do konštruktívneho dialógu so Západom.Irán sa navyše zmieta v dlhodobej hospodárskej kríze. Pezeškiján pred svojím zvolením sľúbil, že oživí ekonomiku, aj za pomoci reforiem zahraničnej politiky.Čo však podľa pozorovateľov rozhodne nepotrebuje, je vojenská konfrontácia s úhlavným nepriateľom Iránu - Izraelom, ktorá by mohla islamskú republiku opäť uvrhnúť do medzinárodnej izolácie.
 

Viac o téme: útokyIzraelHamasAlí ChameneíHaníja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu