Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Povodne po silných dažďov si v Pakistane vyžiadali už najmenej 150 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ISLAMABÁD - Pakistan vo štvrtok uviedol záchranné služby do stavu vysokej pohotovosti a spustil evakuáciu ľudí z oblastí na brehoch riek. Počas niekoľkotýždňových monzúnových dažďov zahynulo už 150 ľudí a v ohrození môžu byť podľa Medzinárodného záchranného výboru (IRC) ďalšie milióny.

V provincii Pandžáb nasadili úrady tisíce záchranárov a stovky člnov, keď po dažďoch stúpla hladina rieky Indus tečúcej z Himalájí do Arabského mora, uviedol hovorca regionálnej záchrannej služby.Najviac zasiahnutou je severozápadná provincia Chajbar Paštúnchwá, kde došlo k zosuvom pôdy a ľadovcové jazerá sa vyliali zo svojich brehov. Zahynulo tam už 57 ľudí, uviedli záchranári.

V údoliach na hraniciach Pakistanu, Afganistanu a Číny voda strhla niekoľko mostov, diaľnic a ciest. Viac ako 50.000 turistov uviaznutých v himalájskych údoliach previezli do bezpečnejších lokalít.Od začiatku monzúnovej sezóny zahynulo v dôsledku dažďov približne 154 osôb, z toho polovicu tvoria deti. Hlavný meteorológ krajiny uviedol, že silné dažde budú pokračovať až do 14. augusta.

Viac ako 2000 ľudí zahynulo v Pakistane v roku 2022 pri záplavách a následnej epidémii infekčných chorôb ako sú brušný týfus, cholera či malária. Tretina územia krajiny bola v tom čase zaplavená vodou.

Viac o téme: PovodneObeteDážďPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu