Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Brazília dôrazne odsúdila vraždu lídra Hamasu: Výzva smerom k ďalším krajinám

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja (Zdroj: X/SuppressedNws)

RIO DE JANEIRO – Brazílske ministerstvo zahraničných vecí v stredu "dôrazne odsúdilo vraždu" politického lídra palestínskeho hnutia Hamas hnutia Ismaíla Haníju. Zároveň vyzvalo krajiny sveta na podniknutie krokov, ktoré zabránia prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe.

Brazília, ktorá v súčasnosti predsedá skupine G20, "odmieta do očí bijúce porušenie iránskej suverenity a teritoriálnej integrity, ktoré jasne porušuje princípy Charty Spojených národov". Tieto násilné skutky "ďalej maria možnosť politického riešenia konfliktu v Gaze," uviedlo brazílske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení a žiadalo okamžité zastavenie bojov v Pásme Gazy.Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá.

Hamas z útoku obvinil Izrael. Izraelská vláda odmietla útok v Teheráne komentovať.Brazílska vláda v inom vyhlásení zverejnenom v stredu odsúdila aj "izraelský nálet podniknutý 30. júla na budovu v obytnej štvrte v Bejrúte". Izraelská armáda vyhlásila, že v utorok večer počas náletu na južné predmestie libanonskej metropoly eliminovala vysokého dôstojníka proiránskeho hnutia Hizballáh.Vzťahy medzi brazílskou a izraelskou vládou sú napäté. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v minulosti obvinil Izrael z páchania genocídy v Pásme Gazy, za čo ho Izrael označil za personu non grata.

Viac o téme: VraždaBrazíliaIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu