Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Nemecký prezident počas návštevy Poľska požiadal veteránov Varšavského povstania o odpustenie

Frank-Walter Steinmeier Zobraziť galériu (2)
Frank-Walter Steinmeier (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, Pool)

VARŠAVA - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v stredu počas návštevy Poľska, v predvečer 80. výročia Varšavského povstania, stretol s veteránmi tejto revolty a požiadal ich o "odpustenie".

Ozbrojené povstanie proti okupačným silám nacistického Nemecka vypuklo 1. augusta 1944 a trvalo dva mesiace, kým bolo potlačené. Počas 63 dní bojov zahynulo takmer 200.000 ľudí, väčšinou civilistov, a poľské hlavné mesto sa zmenilo na hromadu trosiek."Niet slov, ktoré by túto hrôzu vystihli. Tu a teraz žiadam o odpustenie," povedal Steinmeier v príhovore k veteránom zhromaždeným na varšavskom námestí, kde sa odohrala jedna z prvých bitiek povstania.

Nemecký prezident počas návštevy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Povstanie zhruba 50.000 bojovníkov proti lepšie vybaveným nacistickým okupantom sa všeobecne považuje za najtragickejšie v krvavej a pohnutej histórii Poľska. Podľa Múzea Varšavského povstania (MPW) žije už len približne 400 bývalých bojovníkov.Súčasná proeurópska poľská vláda premiéra Donalda Tuska vyzvala Nemecko, aby poskytlo finančné odškodnenie za straty, ktoré krajina utrpela počas druhej svetovej vojny rukou nacistických vojsk. Zopakovala tak podobnú snahu populistickej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá vlani v októbri prišla o moc.

Steinmeier počas návštevy Varšavy hovoril o plánoch nemeckej vlády zriadiť v Berlíne pamätník poľských obetí nacizmu. "V súčasnosti sa vyvíjajú mnohé ďalšie snahy vrátane pre tých, ktorí prežili nemeckú okupáciu. Naše dve vlády v tejto oblasti úzko spolupracujú," povedal.Nemecký prezident neposkytol žiadne ďalšie podrobnosti o možných kompenzačných opatreniach.Vyjadril tiež poľutovanie nad inváziou Ruska na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin "sa snaží zničiť Ukrajinu a ohrozuje nás všetkých", povedal Steinmeier a prisľúbil, že bude naďalej podporovať Ukrajinu a jej obyvateľov."Podporujeme ich hrdinský boj a stojíme pri nich na ich ceste k členstvu v Európskej únii," dodal.

Viac o téme: Návšteva VeterániNemeckoPoľskoFrank-Walter Steinmeier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu