Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Prezident odsúdil pri spomienke na rómsky holokaust šírenie ideológií nenávisti

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini odsúdil pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu šírenie nenávistných ideológií. Na sociálnej sieti vyzval na spomienku za obete tohto nezmyselného násilia, ktoré sa nesmie opakovať.

"Prenasledovanie ľudí nie na základe ich osobnej viny, ale príslušnosti k rase, etniku, náboženstvu, spoločenskej triede či k politickej skupine, vedú vždy a bez výnimky k ľudskému utrpeniu. Ku konkrétnemu utrpeniu konkrétnych ľudí," zdôraznil Pellegrini.

 

SPOMÍNAME NA OBETE NÁSILIA POČAS RÓMSKEHO HOLOKAUSTU Pred osemdesiatimi rokmi nacisti v koncentračnom tábore Osvienčim...

Posted by Peter Pellegrini on Thursday, August 1, 2024

Zavraždili takmer 3-tisíc Rómov

Dodnes je podľa jeho slov nemožné bez mrazenia v chrbte prijať fakt, že sa niekto v mene svojej nenávistnej ideológie rozhodne skoncovať so životom miliónov ľudí len preto, lebo sú v niečom iní. "Je strašné, že podobné ideológie živí niekto aj v súčasnosti," podotkol.

Pamätný deň obetí rómskeho holokaustu pripomína udalosti z 2. na 3. augusta 1944, keď v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zavraždili takmer 3000 Rómov. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo až okolo pol milióna európskych Rómov a Sintiov. Celkový počet rómskych obetí holokaustu na Slovensku sa odhaduje približne na 1000.

Viac o téme: Peter PellegriniPrezidentRómsky kolokaust
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu