Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poľský prezident blokuje reformu súdnictva

Andrzej Duda
Andrzej Duda (Zdroj: TASR/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Súdne reformy novej stredoľavicovej vlády v Poľsku narážajú na tvrdý odpor konzervatívcov, ktorí vlani na jeseň prišli o moc. Informuje o tom agentúra DPA.

Prezident Andrzej Duda, posledný predstaviteľ bývalej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) s právomocami, sa obrátil na Ústavný súd, aby preskúmal navrhované zmeny novej vlády v Národnej rade súdnictva (KRS).

archívne video

Šikuta apeluje na vládnych predstaviteľov, aby nezasahovali do nezávislosti súdnictva (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tento krok oznámila v piatok vo Varšave šéfka Dudovej kancelárie Malgorzata Paprocká, ktorá v júli označila nové nariadenia za "očividne protiústavné". Zákon bez Dudovho podpisu nemôže vstúpiť do platnosti.

KRS vymenúva sudcov na voľné miesta a chráni nezávislosť súdov. V roku 2018 vláda PiS rozhodla, že 15 z 25 členov Rady bude menovať parlament. Dovtedy väčšinu jej členov určovali sudcovia. Poľsko sa tým dostalo do konfliktu s Európskou komisiou a Európsky súdny dvor (ECJ) kritizoval fakt, že KRS nie je nezávislým orgánom.

EÚ medzitým upustila od konania proti Varšave, pretože nová vláda premiéra Donalda Tuska prisľúbila obnoviť nezávislosť súdnictva. Cesta k tomu je však dlhá a náročná, konštatuje DPA. V budúcnosti budú sudcovia opäť obsadzovať 15 z 25 miest v KRS slobodnými voľbami.

Na základe reformy sa členovia Rady, ktorí boli vymenovaní od roku 2017, už nebudú môcť zúčastniť na voľbách. Duda však s týmto bodom nesúhlasí a tvrdí, že neexistuje dôvod na vylúčenie sudcov z volieb na základe dátumu ich vymenovania do funkcie.

Viac o téme: ReformaSúdnictvoPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu