Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Zverejnili šokujúce nové údaje: Toľko stojí Ukrajinu jeden deň vojny! Budú sa zvyšovať dane

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

KYJEV - Ukrajina vynakladá každý mesiac na bezpečnosť a obranu viac ako 3,7 miliardy eur. Nedávno to oznámil ukrajinský minister financií Serhij Marčenko. Podľa neho každý jeden deň vojny stojí v prepočte viac ako 120 miliónov eur.

V rozpočte na rok 2024 už teraz chýba rovných viac ako jedenásť miliárd eur. Tie by sa mali vyberať predovšetkým prostredníctvom vyšších daní. Ako bolo oznámené, vláda nedávno predložila návrh zákona v tejto veci. Vďaka tomu sa vojenský odvod zvýši z 1,5 na päť percent. Toto bolo zavedené už v roku 2014. Okrem toho by nákup áut a šperkov mal podliehať vojenskej dani vo výške 15, respektíve 30 percent. Odvtedy vraj existuje viac plánov na nákup nových áut.

archívne video

Britská armáda učí ukrajinských vojakov bojovať v urbanizovanej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruská armáda postupuje

Ruská armáda medzitým obsadila mesto Pivdenne pri malom meste Toretsk počas svojho postupu na východe Ukrajiny. Obec je vraj už niekoľko dní pod kontrolou Ruska. Ukrajinská strana to zatiaľ nepotvrdila. Ruské ministerstvo obrany už týždne hlási nové územné zisky. Niektoré však pozostávajú len z niekoľkých ulíc.

Niekoľko kilometrov severnejšie ruské jednotky momentálne útočia na mesto Chasiv Jar. Rusko v súčasnosti kontroluje približne pätinu územia Ukrajiny.

Vzájomné útoky dronov

Dvaja vojnoví protivníci na seba v utorok večer zaútočili dronmi. Ruská strana informovala o „poškodení miestnej elektrárne“ a „poškodení rozvodní v regióne Belgorod“. Vraj tam vypukol požiar. Kursk leží na hraniciach s Ukrajinou a stal sa terčom opakovaných útokov.

O škodách spôsobených dronmi z Ukrajiny však nebolo hlásené nič. Vojna začala vo februári 2022.

Viac o téme: DaneRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu