Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Rusko priznalo postup ukrajinských jednotiek: Bielorusko presúva k hranici s Ukrajinou tanky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v noci na nedeľu podniklo vzdušný útok na ukrajinskú metropolu Kyjev, potvrdil tamojší starosta Vitalij Kličko. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ozbrojené sily Ukrajiny cielene a účinne ničia ruských okupantov

Ozbrojené sily Ukrajiny cielene a účinne ničia ruských okupantov (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:42 Ruské jednotky v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny zapálili oheň, uviedol dnes na X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Je podľa neho vidieť z územia, ktoré má Kyjev pod kontrolou. Radiácia je zatiaľ v norme, poznamenal. Ruský manažment elektrárne podľa agentúry Reuters tvrdí, že požiar nemá žiadny vplyv na bezpečnosť.

21:00 Záznamy o produktívnej práci jednej z ukrajinských brigád v Kurskej oblasti v Rusku.  Chlapci v prvých dňoch operácie zajali 29 ruských vojakov.

20:39 Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v pondelok pricestuje do Ruska. S tamojším prezidentom Vladimirom Putinom bude hovoriť o vojne v Pásme Gazy, uviedol v nedeľu palestínsky veľvyslanec v Moskve. Informuje správa agentúr AFP a TASS.

20:15 Zelenskyj: Zaznamenávame všetky miesta, z ktorých sú odpaľované balistické strely. Bolo by spravodlivé, keby boli odpaľovacie miesta takýchto rakiet zničené. "Rovnako ako protivzdušná obrana chráni životy, zrušenie obmedzení útokov na veľké vzdialenosti zachráni tisíce životov."

19:30 Rusko a Čína pravdepodobne spustia barterové obchody, pričom kontrakty v oblasti agrosektora by sa mohli začať realizovať už na jeseň. Uviedli to zdroje z oblasti obchodu a finančných transakcií. Informuje správa agentúry Reuters, podľa ktorej sa tak Moskva a Peking usilujú obmedziť využívanie bankového systému sledovaného Spojenými štátmi.

19:15 The Insider: Ruské ministerstvo obrany vydáva staré videá za nedávne „úspešné“ útoky na AFU v regióne Kursk.  Jedno z videí údajne natočených v regióne Kursk bolo skutočne natočené v Kremennej a Chasovyj Jari (2 fotografie).

18:50 Ruská armáda neďaleko dedín Tolpino a Obščij Kolodez zaútočila na ukrajinské jednotky a zastavila ich postup hlboko na ruské územie, vyhlásilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Nepriamo tak priznalo prienik ukrajinských jednotiek približne 25 až 30 kilometrov na ruské územie. Informuje správa agentúry AFP.

18:40 Ruská armáda neďaleko dedín Tolpino a Obščij Kolodez zaútočila na ukrajinské jednotky a zastavila ich postup hlboko na ruské územie, vyhlásilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. Nepriamo tak priznalo prienik ukrajinských jednotiek približne 25 až 30 kilometrov na ruské územie. Informuje správa agentúry AFP.

18:22 Kolóny obrnených vozidiel AFU prekročili hranicu v regióne Sumy a postupovali do oblasti Kursk. Reportéri agentúry uviedli, že videli vojenské vozidlá s identifikačným znakom v podobe bieleho trojuholníka.

17:48 Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky, vyhlásilo v nedeľu bieloruské ministerstvo obrany. Dôvodom je údajné zostrelenie niekoľkých ukrajinských dronov vo vzdušnom priestore Bieloruska. Informuje správa agentúry DPA. Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí incident označilo za "nebezpečný pokus rozšíriť zónu prebiehajúceho konfliktu do našej oblasti". Dodalo, že krajina využije svoje právo brániť sa a na provokácie a nepriateľské kroky primerane zareaguje. Na sociálnej sieti Telegram zverejnilo video, ktoré zachytáva nakladanie tankov na vagóny. 

17:14 Ukrajinská armáda nabúrala CCTV kamery v ruskom regióne Kursk.  To umožňuje Ukrajincom kontrolovať pohyb ruských jednotiek a tiež ich zacieliť presnými údermi.

16:45 Rusi píšu „Za Kurskú oblasť“ na bombách, ktoré používajú na bombardovanie Kurskej oblasti

15:40 Miestne úrady plánujú do konca októbra otvoriť niektoré zo šiestich podzemných škôl, ktoré sa stavajú v meste Záporoží a priľahlom regióne, povedal guvernér Záporožskej oblasti Ivan Fedorov 11. augusta. Charkov bol prvým ukrajinským mestom, kde sa koncept podzemných škôl uplatňoval zavedené na zabezpečenie offline vzdelávania napriek pravidelným ruským útokom. Prvá škola bola založená v charkovskom metre

15:00 Región Kursk. Ďalšia jednotka ruských brancov sa údajne vzdala ako vojnoví zajatci.

14:40 Rusko priznalo postup ukrajinských jednotiek hlboko do Kurskej oblasti. Ministerstvo obrany v Moskve dnes uviedlo, že ruské sily zastavili ukrajinský postup v troch obciach, ktoré sú od rusko-ukrajinskej hranice vzdialené vzdušnou čiarou asi 30 kilometrov.

14:00 AFP: Ukrajinská ofenzíva v regióne Kursk má za cieľ rozšíriť pozície ruských jednotiek a destabilizovať krajinu "Cieľom je natiahnuť pozície nepriateľa, spôsobiť maximálne straty a destabilizovať Rusko, pretože nie je schopné brániť svoju hranicu," uviedol ukrajinský predstaviteľ pod podmienkou anonymity.

13:35 Rusi utekajú z Kurskej oblasti. Viac ako 8000 ľudí sa počas dňa samovoľne evakuovalo.

13:04 Ukrajina počas nočného ruského útoku zničila 53 z 57 bezpilotných lietadiel, oznámila v nedeľu ukrajinská protivzdušná obrana. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko pri útoku na Kyjevskú oblasť pravdepodobne použilo severokórejské rakety.

12:52 3 deti medzi zabitými pri ruskom raketovom útoku na Kostiantynivku 9. augusta, uviedla prokuratúra.

12:29 Tisíce ukrajinských vojakov sa zúčastňujú na operácii, ktorej cieľom je destabilizovať Rusko tým, že ukážu jeho slabiny, uviedol v sobotu neskoro večer vysoký ukrajinský bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

11:41 Ukrajinskí vojaci prešli v noci nadnes do Belovského okresu, tvrdí ruský predstaviteľ.

10:58 Ruské útoky proti Ukrajine za posledný deň zabili osem ľudí a 30 zranili, informovali regionálne úrady 11. augusta.

9:28 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 11. augustu podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

8:15 Ruské jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci na nedeľu nad Kurskou oblasťou 14 bezpilotných lietadiel vypustených z Ukrajiny a štyri balistické rakety, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

7:04 Trosky padajúce zo zostreleného Ukrajinou vypusteného bezpilotného lietadla poškodili administratívnu budovu a ďalšie úžitkové zariadenie v ruskom meste Voronež, uviedol v nedeľu gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev.

6:26 Dve obete vrátane dieťaťa si v noci na nedeľu vyžiadal ruský raketový útok v blízkosti ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli tamojšie pohotovostné zložky.

6:18 Útoky ruských dronov v Chersone zranili 10 ľudí vrátane tínedžera.

6:12 Najmenej 13 ľudí utrpelo v noci na nedeľu zranenia v dôsledku padajúcich trosiek rakety vystrelenej Ukrajinou na mesto Kursk, uviedol gubernátor ruskej Kurskej oblasti Alexej Smirnov.Podľa Smirnova je stav dvoch zranených vážny. Gubernátor zároveň nariadil rýchlejšiu evakuáciu civilistov z oblastí s rizikom ukrajinských útokov.

6:03 Počas rozsiahleho leteckého poplachu hlásili v Chmelnyckej oblasti viaceré výbuchy.

Rusko podniklo na Kyjev vzdušný útok, uviedol starosta Kličko

"Jednotky protivzdušnej obrany zasahujú, pokračuje letecký poplach," napísal Kličko na platforme Telegram.Svedkovia pre agentúru Reuters uviedli, že v Kyjeve bolo počuť najmenej dve explózie, ktoré zneli ako zásah protivzdušnej obrany.Kyjev i rovnomenná oblasť okolo ukrajinskej metropoly, ako aj celá východná časť krajiny vyhlásili letecký poplach s hrozbou útokov balistickými raketami, uviedlo na Telegrame ukrajinské letectvo.

Vitalij Kličko v Bratislave
Zobraziť galériu (3)
Vitalij Kličko v Bratislave  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Kyjev zaznamenal v uplynulých týždňoch niekoľko intenzívnych vzdušných ruských útokov vrátane júlového na renomovanú detskú nemocnicu Ochmatdyt.Ukrajina zároveň odrazila v noci na 31. júla jeden z najväčších ruských dronových útokov od začiatku vojny, uviedla Reuters citujúc tamojšie úrady. Ukrajinská protivzdušná obrana vtedy zostrelila 89 vypustených dronov, z toho vyše 40 len nad samotným Kyjevom a jeho okolím.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu