Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Rusko vojensky napreduje v Doneckej oblasti: Nariadili evakuáciu vo viacerých obciach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA -Ukrajinské úrady nariadili v nedeľu povinnú evakuáciu týkajúcu sa detí a ich zákonných zástupcov z viacerých miest v Doneckej oblasti, kde Rusko vojensky napreduje a len krátko predtým hlásilo dobytie tamojšej obce Novoselivka Perša. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Ukrajinskí bojovníci majstrovsky a efektívne bránia svoju zem pred ruskými okupantami (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:30 Nemecké a švédske vzdušné sily zneškodnili lietadlá NATO 3. augusta po tom, čo boli zistené dve ruské lietadlá smerujúce do lotyšského vzdušného priestoru nad Baltským morom.

19:47 Syrskyi: Nedávny príchod F-16 znamená „viac zostrelených rakiet a lietadiel“.

18:58 Peskov povedal o Putinovom „jedinečnom mozgu“.

17:01 Ukrajinské úrady nariadili v nedeľu povinnú evakuáciu týkajúcu sa detí a ich zákonných zástupcov z viacerých miest v Doneckej oblasti, kde Rusko vojensky napreduje a len krátko predtým hlásilo dobytie tamojšej obce Novoselivka Perša. "Nepriateľ bombarduje mestá a obce na tomto území každý deň, preto bolo rozhodnuté evakuovať deti s rodičmi alebo inými zákonnými zástupcami," povedal gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vymenoval konkrétne mestá a obce, ktorých sa evakuácia týka.

16:16 Zelenskyj potvrdzuje, že F-16 už používa ukrajinské letectvo.

15:36 V Luhansku hlásia sériu výbuchov. Niektoré prokremeľské médiá špekulujú, že útok bol vykonaný raketami Storm Shadow, ale to sa zatiaľ nepotvrdilo.

14:24 Ukrajinský dronový útok si vyžiadal život jednej ženy v meste Šebekino v ruskej Belgorodskej oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou. Oznámil to v nedeľu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

14:06 Ruské jednotky naďalej postupujú v strategicky dôležitom východoukrajinskom meste Časiv Jar, uviedli viaceré zdroje. Rieka Siverskyj Donec dlho tvorila prirodzenú obrannú líniu pre Ukrajincov. Avšak podľa viacerých zdrojov sa ju ruským silám podarilo prekročiť na viacerých miestach a snažia sa presadiť v meste.

13:50 Dvaja z ruských disidentov, ktorí boli tento týždeň prepustení z väzenia v rámci veľkej výmeny medzi Ruskom a Západom tvrdia, že už uvažujú o návrate do Ruska. Zároveň však sľubujú, že budú pokračovať v politickej aktivite aj zo zahraničia. Menovite ide o Andreja Pivovarova a Iľju Jašina, ktorí sa momentálne nachádzajú v Nemecku a poskytli rozhovor agentúre Reuters.

13:24 V Charkovskej oblasti bojujú Egypťania naverbovaní Ruskom. Je známe, že Rusko si vybralo mužov z krajín ako Kuba, Kazachstan, Somálsko a Nepál, aby bojovali v jeho armáde.

13:23 usko v nedeľu oznámilo, že jeho silo dobyli obec Novoselivka Perša v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. O dobytí obce informovalo ruské ministerstvo obrany. Novoselivka Perša leží asi 20 kilometrov severozápadne od mesta Avdijivka, ktoré ruské sily dobyli vo februári tohto roka.

12:14 Rusko sa zameriava na kritickú infraštruktúru na Ukrajine, zranilo viac ako desať civilistov. Podľa gubernátora Oleksandra Prokudina bolo v Chersonskej oblasti za posledný deň zranených 15 ľudí vrátane jedného dieťaťa.

11:03 V Belgorodskej oblasti vletel dron do otvoreného okna bytu a vybuchol tam. Ruské médiá zverejnili video. Podľa predbežných informácií bola žena v byte usmrtená. Gubernátor uviedol, že v regióne útočilo celkovo asi 40 dronov.

11:02 Veliteľ vzdušných síl: Ukrajina zničila viac ako 8 000 ruských vzdušných cieľov. Podľa správy Rusko stratilo 363 lietadiel a 326 vrtuľníkov.

10:05 Ukrajinské médiá zverejnili zábery približne 200 ľudí, ktorí boli evakuovaní v ruských regiónoch Burjatsko a Zabajkalsko v dôsledku záplav. Bol tam už vyhlásený výnimočný stav, poškodené boli tri mosty a federálna diaľnica. údajné vypustenie riadených striel Storm Shadow na Krym frontovými bombardérmi Su-24M ukrajinských ozbrojených síl. Dátum a miesto streľby nie sú uvedené.

8:58 Ukrajinské médiá zverejnili zábery údajného odpálenia riadených striel Storm Shadow na Krym z frontových bombardérov Su-24M ukrajinských ozbrojených síl. Dátum a miesto streľby nie sú uvedené.

6:30 Ruský ľudskoprávny aktivista a bývalý spolupredseda združenia Memorial Oleg Orlov, ktorý bol koncom týždňa v rámci výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom prepustený z väzenia, tvrdí, že ruského prezidenta Vladimira Putina nepožiadal o milosť. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to Orlov potvrdil v sobotňajšom rozhovore pre ruský exilový spravodajský web Meduza.io. Dodal, že ho na to "na pokyn z Moskvy", ale bezúspešne, nahováral riaditeľ vyšetrovacej väznice v meste Syzraň na juhovýchode európskej časti Ruska.

6:17 Komisár ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Dmytro Lubinec žiada Medzinárodný výbor Červeného kráža a OSN, aby preverili pravosť fotografií zachytávajúcich údajne ukrajinského vojnového zajatca, ktorému ruskí vojaci po zabití odrezali hlavu a končatiny. Ako informovala agentúra Reuters, tieto zábery kolujú na sociálnych sieťach od soboty.

„Každý presný úder, ktorý reaguje na ruské bomby, ktorý ničí ruskú logistiku, ruské základne, ktorý sťažuje okupantovi zotrvávanie na našom území — každý takýto úder približuje spravodlivý koniec vojny,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore. Zelenskyj opäť vyzval západných spojencov, aby dovolili ukrajinskej armáde útočiť ich zbraňami na miesta, „kde sa nachádza okupant, z ktorého Rusko útočí na Ukrajinu, odpaľuje rakety, bezpilotné lietadlá, bomby“.

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že v noci na sobotu zaútočila na letisko Morozovsk Rostovskej oblasti a na niekoľko skladov ropy a paliva v troch ruských oblastiach. Ruské úrady o útoku na letisko oficiálne neinformovali, ale gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev uviedol, že úrady zaviedli v Morozovskom okrese núdzový stav. Neskôr ukrajinské ozbrojené sily oznámili, že v piatok na okupovanom polostrove Krym potopili ponorku B-237 Rostov na Done a zničili štyri odpaľovacie zariadenia protilietadlového systému S-400 Triumf.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu