Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Bezpečnostný kabinet rokoval o reakcii na útok Hizballáhu: Erdogan pohrozil Izraelu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Hassan Shams)

JERUZALEM - Izraelský bezpečnostný kabinet v nedeľu po svojom viac ako štvorhodinovom zasadaní poveril premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, aby rozhodli o rozsahu a načasovaní reakcie na raketový útok Hizballáhu na Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 mladých ľudí. Uviedol to portál Times of Israel s odvolaním sa na Netanjahuov úrad.

Minister financií Bezalel Smotrič a minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir sa podľa tohto zdroja zdržali hlasovania. Bezpečnostný kabinet diskutoval aj izraelských rukojemníkoch zadržiavaných militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, o ďalších krokoch Izraela v tomto smere sa však bude rokovať na ďalšom stretnutí.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Krátko po skončení zasadania izraelského bezpečnostného kabinetu libanonské médiá informovali o izraelských náletoch na ciele v blízkosti miest Húlá a Markaba na juhu Libanonu. Podrobnosti o útokoch neboli bezprostredne k dispozícii. Times of Israel poznamenal, že na obe oblasti zaútočila izraelská armáda od októbrového vpádu Hamasu do južného Izraela mnohokrát, takže sa nezdá, že by to bola avizovaná odpoveď židovského štátu na raketový útok Hizballáhu.

Pri útoku Iránom podporovaného Hizballáhu na Izraelom okupované Golanské výšiny jedna z rakiet dopadla na futbalové ihrisko v malom drúzskom meste Madždal Šams. Obete mali desať až 20 rokov, uviedla izraelská armáda.

Erdogan pohrozil

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu pohrozil Izraelu vojenskou intervenciou. "Tak ako sme išli do Náhorného Karabachu, tak ako sme išli do Líbye, niečo podobné môžeme urobiť v ich prípade," povedal Erdogan na podujatí, ktoré usporiadala jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) v meste Rize ležiacom na pobreží Čierneho mora. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Bezpečnostný kabinet rokoval o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Stephanie Scarbrough)

"Nie je dôvod, prečo by sme to nemohli urobiť... Musíme byť silní, aby sme mohli podniknúť tieto kroky," dodal Erdogan, ktorý je ostrým kritikom izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy, v prejave vysielanom v televízii. Erdogan narážal konflikt o Náhorný Karabach medzi Arménskom a Azerbajdžanom, v ktorom Turecko podporuje Azerbajdžan okrem iného dronmi. V Líbyi zmietanej občianskou vojnou Ankara podporuje medzinárodne uznávanú vládu vojenským vybavením a personálom.

Turecký prezident nespresnil, aký druh intervencie má na mysli.  Predstavitelia AKP na žiadosti agentúry Reuters o vyjadrenie k Erdoganovým slovám nereagovali. Na výroky tureckého prezidenta však reagoval izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac, ktorý na sieti X napísal, že "Erdogan ide v stopách Saddáma Husajna a vyhráža sa útokom na Izrael. Mal by si spomenúť, čo sa tam stalo a ako to skončilo". 

V marci 2003 americké jednotky vpadli do Iraku, kde sa mali nachádzať zbrane hromadného ničenia. Vojenská operácia viedla k zvrhnutiu vtedajšieho irackého diktátora Saddáma Husajna. O tri roky neskôr Husajna popravili za masakry Kurdov a šiitov. Od začiatku vojny v Pásme Gazy pred takmer deviatimi mesiacmi sa vzťahy medzi Izraelom a Tureckom dramaticky zhoršili. Erdogan označil palestínske militantné hnutie Hamas za „oslobodzovaciu organizáciu“ a prirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua k Adolfovi Hitlerovi.

Erdogan v polovici júla vyhlásil, že jeho krajina už nebude súhlasiť s budúcou spoluprácou medzi NATO a Izraelom, kým na palestínskych územiach nezavládne udržateľný mier. Vojnu v Pásme Gazy spustil vpád kománd Hamasu a iných skupín do južného Izraela zo 7. októbra 2023, počas ktorého zahynulo viac ako 1200 ľudí. Izrael odpovedal masívnymi leteckými útokmi a pozemnou ofenzívou.

Pre obavy z eskalácie napätia s Izraelom obmedzili leteckú dopravu v Bejrúte

Letecká spoločnosť Lufthansa prerušila v pondelok leteckú dopravu do libanonského hlavného mesta Bejrút do utorka 30. júla vrátane v súvislosti so súčasnou situáciou na Blízkom východe, uviedla Lufthansa vo vyhlásení. Informuje agentúra Reuters.

Lety dopravcov  spoločnosti - Swiss International Air Lines, Eurowings a Lufthansa - boli podľa vyhlásenia zrušené z dôvodu zvýšenej opatrnosti pre v súvislosti so sobotňajším izraelským útokom, pri ktorom na okupovaných Golanských výšinách zahynulo 12 osôb vrátane detí. Raketový útok zvýšil obavy z možného vypuknutia plnohodnotného vojenského konfliktu medzi Iránom podporovaným militantným libanonským hnutím Hizballáh a Izraelom.

Libanonská letecká spoločnosť Middle East Airlines (MEA) tiež v pondelok uviedla, že niektoré lety na letisku v hlavnom meste Bejrút boli zrušené alebo odložené v súvislosti s eskaláciou napätia medzi Izraelom a Hizballáhom. Izraelský bezpečnostný kabinet v nedeľu poveril tamojšiu vládu, aby reagovala na sobotňajší útok, pri ktorom na Izraelom okupovaných Golanských výšinách prišlo o život 12 tínedžerov a detí.

Hizballáh odmietol prevziať akúkoľvek zodpovednosť za tento útok, ktorý bol v Izraeli alebo Izraelom anektovaných oblastiach najkrvavejší od vpádu palestínskych militantov zo 7. októbra 2023. Na pondelok naplánované prichádzajúce lety do Bejrútu zrušili aj turecké aerolinky Turkish Airlines, ako i grécka letecká spoločnosť Aegean Airlines či etiópske aerolinky Ethoipian Airlines.

Medzinárodné letisko Ráfika Harírího v Bejrúte je jediným letiskom v Libanone, píše Reuters. Terčom útokov bolo aj počas občianskej vojny v tejto krajine i počas predchádzajúcich potýčok s Izraelom vrátane posledného vojenského konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom v roku 2006. Cezhraničné potýčky medzi libanonským militantným hnutím a Izraelom sa zintenzívnili po vypuknutí vojny v Pásme Gazy, ktorú podnietil práve vpád palestínskych extrémistov do Izraela 7. októbra 2023.

Izraelský dronový útok si na juhu Libanonu vyžiadal dve obete a troch zranených

Najmenej dve obete na životoch a troch zranených si v pondelok vyžiadal izraelský dronový útok na juholibanonské mesto Šakra. Medzi zranenými je aj jedno dieťa, uviedla libanonská civilná ochrana. Informuje agentúra Reuters. Záchranné zložky nespresnili, či v prípade obetí išlo i civilistov, alebo medzi nimi boli aj ozbrojenci.

Ide o prvý smrtiaci útok Izraela na Libanon od soboty, keď libanonské militantné hnutie Hizballáh podľa Izraela podnikol raketový útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch vrátane tínedžerov a detí. Hizballáh odmietol prevziať akúkoľvek zodpovednosť za tento útok, ktorý bol v Izraeli alebo Izraelom anektovaných oblastiach najkrvavejší od vpádu palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.Izraelský bezpečnostný kabinet v nedeľu poveril tamojšiu vládu, aby na sobotňajší útok reagovala.

Viac o téme: Obeteútok IzraelGazaHizballáhHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu