Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Výrobca pôsobiaci aj na Slovensku chystá masívne PREPÚŠŤANIE! Chce zrušiť až 14-tisíc pracovných miest

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Jozef Poliak)

FRIEDRICHSHAFEN - Nemecký výrobca automobilových komponentov ZF Friedrichshafen (ZF) plánuje do konca roka 2028 zrušiť až 14-tisíc pracovných miest v Nemecku, kde zamestnáva celkovo 54-tisíc ľudí. Vyplýva to zo správy agentúry DPA.

Pracovné miesta majú zaniknúť nielen vo výrobe, ale aj v administratíve a vo vývoji, pokiaľ možno sociálne ohľaduplným spôsobom, konkrétne pomocou programov čiastočného odchodu do dôchodku a odstupného, oznámila v piatok spoločnosť. Vysoko zadlžená spoločnosť zaviedla na jar prísny úsporný program. V tomto a budúcom roku plánuje náklady na celom svete znížiť približne o šesť miliárd eur. ZF tým chce zlepšiť svoju pozíciu, aby od roku 2026 ľahšie zvládla ďalší posun smerom k elektromobilite.

Na snímke sídlo nemeckého výrobcu automobilových komponentov ZF Friedrichshafe v nemeckom Friedrichshafene
Zobraziť galériu (3)
Na snímke sídlo nemeckého výrobcu automobilových komponentov ZF Friedrichshafe v nemeckom Friedrichshafene  (Zdroj: TASR/David Pichler/dpa)

„Uvedomujeme si, že musíme robiť aj ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutia,“ povedal podľa nemeckej televízie Tagesschau generálny riaditeľ ZF Holger Klein. Avizuje, že prepúšťanie by sa malo v čo najväčšej miere uskutočniť sociálne prijateľným spôsobom. "Chceme nájsť najlepšie možné riešenia pre všetkých zúčastnených," dodal.

Šéf ZF Klein už v apríli avizoval, že počet zamestnancov v Nemecku nebude v budúcnosti udržateľný. „Opatreniami, pre ktoré sme sa teraz rozhodli, chceme posilniť našu konkurencieschopnosť a upevniť si pozíciu jednej z popredných svetových dodávateľských spoločností,“ vysvetlil.

Odbory sa búria

Zamestnanecká rada ZF vyjadrila nesúhlas s plánovaným znižovaním počtu pracovných miest v rámci skupiny. "Budeme bojovať za každé jedno pracovné miesto," zdôraznil predseda rady Achim Dietrich. Podľa neho tak firma odvádza pozornoť od manažérskeho zlyhania. "Predstavenstvo ZF sa rozhodlo proti budúcnosti tisícok zamestnancov v Nemecku a bude čeliť ostrému odporu," dodal.

Výrobca pôsobiaci aj na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/David Pichler/dpa)

ZF pôsobí aj na Slovensku, kde patrí medzi najväčších zamestnávateľov a dodávateľov v automobilovom priemysle. Skupina je na Slovensku zastúpená spoločnosťami ZF Slovakia a ZF Active Safety Slovakia. V roku 2022 zamestnávala približne 3 500 zamestnancov v Detve, Komárne, Leviciach, Šahách a v Trnave.

Viac o téme: PrepúšťanieAutomobilový priemyselNemeckoZF Friedrichshafen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu