Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Jedna z najväčších automobiliek chystá masívne prepúšťanie! Závod má aj na Slovensku: Čo bude so zamestnancami?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA - Nemecká automobilová skupina Volkswagen pristúpila k širšiemu balíku úsporných opatrení. Situácia je podľa predsedu odborovej organizácie vo VW Škoda Auto Jaroslava Povšíka mimoriadne napätá a je zrejmé, že dôjde k zníženiu počtu zamestnancov vo všetkých závodoch koncernu. Situácia sa tak pravdepodobne môže dotknúť aj fabriky na Slovensku.

archívne video 

Volkswagen Slovakia v roku 2023 zvýšil počet vyrobených vozidiel na takmer 330-tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Skupina Volkswagen koncom minulého roka schválila úsporný program, v rámci ktorého plánuje znížiť personálne náklady v administratíve o 20 %. S výraznými úsporami sa počíta aj v oblasti fixných a materiálových nákladov. Koncern očakáva, že program zvýši zisk vlajkovej značky Volkswagen o štyri miliardy eur už v roku 2024 a do roku 2026 spolu o 10 miliárd eur.

"Volkswagen bude musieť redukovať stavy, hovorí sa až o štyridsiatich percentách celkového počtu zamestnancov, a to nie vyčlenením, ako by sa mohlo zdať, ale najmä technologicky - s nástupom umelej inteligencie, robotizácie a ďalších nových smerov organizácie práce," opísal Povšík situáciu pre aktuálne vydanie týždenníka Škoda Odborár. Informuje o tom SME.

Odbory v celom koncerne tvrdia, že so škrtmi súhlasia, ale zároveň bojujú za rozloženie odchodov na dlhšie časové obdobie. Najväčšia búrka proti týmto krokom sa podľa Povšíka očakáva v Nemecku. Za problémy v automobilke môžu podľa neho dopady kauzy Dieselgate, príliš rýchly nástup e-mobility a vplyv majú aj ceny energií, keď sa Nemecko odkláňa od uhlia a jadrovej energie. „Samozrejme, zaostali sme aj v modeloch a naše IT systémy tiež nie sú najlepšie," povedal.

Dotkne sa situácia aj Volkswagen Slovakia?

Spoločnosť Volkswagen Slovakia patrí s viac ako 10-tisíc zamestnancami k najväčším zamestnávateľom na Slovensku a prípadne prepúšťanie by tak negatívne mohlo ovplyvniť aj náš trh práce. Podľa hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej je však u nás situácia opačná a nových zamestnancov naďalej priebežne prijímajú.

Jedna z najväčších automobiliek
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

„Výrobný podnik Volkswagen Slovakia je už viac ako tri desaťročia stabilným a spoľahlivým zamestnávateľom tisícok ľudí. Na konci minulého roka sme začali s výrobou nových generácií modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb a zároveň sa pripravujeme na nábeh nového, plne elektrického SUV Porsche Cayenne. V tejto súvislosti aj naďalej priebežne prijímame nových zamestnancov, najväčší dopyt je po odborníkoch s elektrotechnickým vzdelaním,“ uviedla pre Topky.

Viac o téme: PrepúšťanieVolkswagen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu