Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Severokórejskí hackeri kradnú vojenské informácie: Tvrdia to západné tajné služby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Tajné služby Británie, Spojených štátov a Južnej Kórey odhalili severokórejskú kyberšpionáž, ktorej cieľom bolo získať informácie pre vývoj jadrových zbraní a modernizáciu ozbrojených síl. Médiám to dnes oznámilo britské Národné stredisko pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC).

Podľa britského centra, ktoré spadá pod spravodajské služby GCHQ, Severokórejčania "prenikali do organizácií po celom svete, aby kradli citlivé a tajné technické informácie", napísala agentúra AFP. Kyberútoky viedli pod hlavičkou skupiny známej ako Andariel alebo APT45, uviedol Londýn.

archívne video

Miera latentného nebezpečenstva kybernetických útokov je veľmi vysoká (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Severokórejskí hackeri napádali počítačové systémy radu technologických firiem či zbrojoviek vrátane výrobcov tankov, ponoriek, stíhačiek, radarov či navádzaných striel. Napriek odhaleniu predstavuje skupina stále pre spomínané odvetvia nebezpečenstvo, citovala agentúra Reuters správu západných rozviedok.

"Globálna kyberšpionážna operácia, ktorú sme dnes odhalili, ukazuje, kam sú štátom financovaní aktéri KĽDR ochotní zájsť v snahe rozvíjať svoje vojenské a jadrové programy," povedal podľa Reuters Paul Chichester z NCSC. Popri britskom centre sa na akcii podieľali americké FBI a NSA a juhokórejský úrad pre kybernetickú bezpečnosť.

KĽDR je kvôli svojmu jadrovému programu terčom sankcií Bezpečnostnej rady OSN, napriek nim ale vykonala množstvo jadrových testov. V poslednom čase posilňuje Pchjongjang svoje väzby na Rusko, ktorého prezident Vladimir Putin v júni vyzval na prehodnotenie spomínaných sankcií.

Viac o téme: Tajné službySeverná KóreaVojenské informácieKyberšpionáž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu