Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Austrália, USA a Británia uzavreli dohodu o ponorkách na jadrový pohon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrália v pondelok oznámila, že v rámci paktu AUKUS podpísala dohodu so Spojenými štátmi a Britániou o transfere materiálu a technologických poznatkov využívaných pri výrobe ponoriek s jadrovým pohonom. Informuje o tom agentúra AFP.

Pakt AUKUS považujú jeho signatári za strategickú odpoveď na čínske vojenské ambície v Tichomorí. "Táto dohoda je dôležitým krokom k tomu, aby Austrália získala konvenčne vyzbrojené ponorky s jadrovým pohonom," povedal austrálsky minister obrany Richard Marles. Dohodu o výmene jadrového materiálu a know-how podpísali minulý týždeň vo Washingtone a v pondelok ho predložili parlamentu v Canberre.

Jadrový materiál potrebný pre pohon ponoriek sa má do Austrálie prepravovať zo Spojených štátov alebo Británie už v hotových zvarených pohonných jednotkách. Austrália však má byť zodpovedná za skladovanie a likvidáciu vyhoreného jadrového paliva a ďalšieho rádioaktívneho odpadu z pohonných jednotiek. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v apríli počas návštevy Austrálie varoval, že bezpečnostný pakt AUKUS predstavuje "vážne riziko v oblasti šírenia jadrových zbraní". Podľa neho je v rozpore so zmluvou o zákaze jadrových zbraní v regióne južného Tichomoria.

Viac o téme: PonorkyUSABritániaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu