Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Rodina obete nehody miniponorky v Atlantiku žiada odškodné 50 miliónov dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Action Aviation via AP)

BERLÍN - Rodina jednej z piatich obetí vlaňajšej nehody miniponorky Titan, ktorá smerovala k vraku lode Titanic na dne Atlantického oceána, požaduje odškodné vo výške 50 miliónov dolárov. Vyplýva to zo žaloby podanej proti prevádzkovateľovi, spoločnosti OceanGate Expeditions, na súde v americkom štáte Washington, píše TASR podľa agentúry DPA.

Žaloba bola podaná v mene príbuzných zosnulého 77-ročného francúzskeho prieskumníka Paula-Henriho Nargeoleta. Spolu s ďalšími štyrmi osobami sa stal obeťou implózie miniponorky, ku ktorej došlo vlani v júni.Prevádzkovateľ stroja podľa dokumentu konal s hrubou nedbanlivosťou. Žalobcovia tvrdia, že vady a nedostatky Titanu neboli odhalené alebo boli zámerne zatajené. Jeden z právnych zástupcov žalobcov vyjadril nádej, že týmto spôsobom získajú pre rodinu vysvetlenie nešťastia aj jeho priebehu.

Spoločnosť OceanGate sa k žalobe nevyjadrila

V žalobe sa ďalej uvádza, že členovia posádky pravdepodobne vedeli, že zomrú ešte pred implóziou a zažili "hrôzu a duševné utrpenie". Tvrdí sa v nej, že bezpečnostný systém nainštalovaný na Titane by odhalil praskliny a následne upozornil kormidelníka, aby začal stúpať.Spoločnosť OceanGate sa k žalobe bezprostredne nevyjadrila.Titan stratil kontakt so svojou materskou loďou po asi dvoch hodinách ponoru 18. júna 2023. Americká pobrežná stráž o štyri dni neskôr oznámila, že zostatky miniponorky našla na oceánskom dne zhruba 490 metrov od vraku Titanicu.

Experti po analýze trosiek dospeli k záveru, že Titan počas ponoru implodoval a nikto z pasažierov nemal šancu prežiť. Na palube plavidla bol v čase nešťastia aj výkonný riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej miniponorku Stockton Rush, britský podnikateľ Hamish Harding, pakistansko-britský podnikateľ Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.

Viac o téme: MiniponorkaAtlantikTitanOdškodné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu