Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Južná Kórea rokovala o provokáciách KĽDR: Odsúdili nedávne vypúšťanie balónov

Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea
Juhokórejskí vojaci v ochrannom odeve kontrolujú odpadky z balóna, ktoré vypustila Severná Kórea (Zdroj: TASR/AP/Im Sun-suk/Yonhap)

WASHINGTON - Zástupca juhokórejského vyslanca pre jadrové záležitosti I Čun-Il v pondelok vo Washingtone s najvyšším predstaviteľom USA pre severokórejskú politiku Sethom Baileym rokoval o protiopatreniach voči provokáciám KĽDR. V utorok o tom informovalo ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra Jonhap.

Obe strany počas rokovaní odsúdili nedávne vypúšťanie balónov s odpadom zo Severnej Kórey, ako aj pokusy KĽDR rušiť signál GPS v okolí juhozápadných hraníc. Zároveň vyzvali izolovaný režim, aby sa vrátil k rokovaciemu stolu.

archívne video

Posledné rokovanie vlády počas letných prázdnin (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Obaja predstavitelia súhlasili aj s tým, že sa dôkladne pripravia na všetky možné provokácie KĽDR a budú na ne tvrdo reagovať na základe spojenectva Soulu a Washingtonu, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Vyjadrili tiež znepokojenie z pokračujúcej vojenskej a hospodárskej spolupráce Severnej Kórey a Ruska, ktorá zahŕňa aj dodávky zbraní a rafinovanej ropy, čo je v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Bailey pôsobí aj ako riaditeľ úradu pre kórejské a mongolské záležitosti a prakticky je najvyšším úradníkom amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý dohliada na politiku Severnej Kórei.

Viac o téme: Rokovanie USAKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu