Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

USA, India, Japonsko a Austrália rokovali o námornej a kybernetickej obrane

Tokio, hlavné mesto Japonska
Tokio, hlavné mesto Japonska (Zdroj: Getty Images)

TOKIO - Ministri zahraničných vecí Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov v pondelok v spoločnom vyhlásení po rokovaní iniciatívy Štvorstranný bezpečnostný dialóg (Quad) uviedli, že sú vážne znepokojení zastrašujúcimi manévrami v Juhočínskom mori a zaviazali sa posilniť námornú bezpečnosť v regióne. Podľa agentúry AFP išlo o skrytú výčitku Číne.

Spoločné vyhlásenie nasledovalo po rokovaniach medzi krajinami zoskupenia Quad v Tokiu, na ktorých sa zúčastnili austrálska šéfka diplomacie Penny Wongová, indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar, šéfka japonskej diplomacie Jóko Kamikawová a minister zahraničných vecí USA Antony Blinken.

archívne video

Posledné rokovanie vlády počas letných prázdnin (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Nadviazali tak na nedeľňajšie bezpečnostné rokovania medzi Tokiom a Washingtonom, na ktorých spojenci označili Čínu za najväčšiu strategickú výzvu, ktorej tento región čelí. "Sme vážne znepokojení situáciou vo Východočínskom a Juhočínskom mori a opätovne zdôrazňujeme náš zásadný nesúhlas s akýmikoľvek jednostrannými krokmi, ktorých cieľom je zmeniť status quo silou alebo nátlakom," konštatovali ministri vo vyhlásení, v ktorom sa však Čína priamo nespomína.

Vyjadrili tiež obavy

Vyjadrili tiež obavy nad militarizáciou sporných prvkov a nátlakovými a zastrašujúcimi manévrami v Juhočínskom mori vrátane nebezpečného využívania plavidiel pobrežnej stráže a námornej milície. Čínske plavidlá sa v posledných mesiacoch opakovane stretli s filipínskymi loďami v okolí spornej plytčiny Second Thomas Shoal, hoci obe krajiny začiatkom tohto mesiaca uzavreli predbežnú dohodu, ktorej cieľom je zmierniť napätie.

Ministri informovali, že pracujú na sérii iniciatív na zachovanie slobodného a otvoreného námorného poriadku, vrátane spolupráce s partnermi na posilnení informovanosti o lokalite a plánu na vytvorenie nového námorného právneho dialógu.Blinken dodal, že USA budú naďalej spolupracovať so svojimi partnermi na zabezpečení slobody plavby a nerušeného toku legálneho námorného obchodu. USA ešte v nedeľu oznámili plány na rozsiahlu reorganizáciu svojho vojenského velenia v Japonsku s cieľom prehĺbiť koordináciu s ozbrojenými silami svojho spojenca.

Japonská ministerka Kamikawová zdôraznila potrebu budovania kapacít kybernetickej bezpečnosti a poskytovania možností odbornej prípravy v oblasti námornej bezpečnosti s cieľom chrániť a rozvíjať prosperitu v Indopacifiku. Po odchode z Tokia budú americkí predstavitelia rokovať o bezpečnosti aj s Filipínami. Blinken sa v sobotu v Laose stretol so svojím čínskym náprotivkom Wangom I, kde zopakoval, že Washington a jeho partneri chcú zachovať slobodný a otvorený Indopacifik. Štvorstranný bezpečnostný dialóg (Quad) je neformálna iniciatíva Austrálie, Indie, Japonska a Spojených štátov pre strategickú vojenskú spoluprácu v oblasti Tichého a Indického oceánu, ktorá vznikla v roku 2007. Čína Quad považuje za ohrozenie svojich záujmov.

Viac o téme: BezpečnosťObranaRokovanie USAJaponskoAustráliaIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu