Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Balóny s odpadkami z KĽDR dopadli do areálu sídla juhokórejského prezidenta

Vojaci upratujú odpad z balónov, ktoré zrejme poslala Severná Kórea Zobraziť galériu (2)
Vojaci upratujú odpad z balónov, ktoré zrejme poslala Severná Kórea (Zdroj: SITA/Lim Sun-suk//Yonhap via AP)

SOUL - Balóny s odpadkami, ktoré vyslala Severná Kórea, pristáli v stredu aj v areáli sídla prezidenta v Soule, uviedla prezidentská bezpečnostná služba. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

Počas monitorovania najnovšej série balónov, ktoré Severná Kórea vypustila v stredu skoro ráno, objavila juhokórejská bezpečnostná služba na pozemku prezidentského komplexu odpadky z balónov, ktoré však nepredstavovali žiadne nebezpečenstvo ani kontamináciu.

archívne video

Energetické zhodnocovanie odpadov ZEVO (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa AFP je to prvýkrát, čo niektorý z balónov s odpadkami z komunistického severu zasiahol úrad juhokórejského prezidenta, ktorý je chránený desiatkami vojakov a v jeho okolí platí bezletová zóna. Pchjongjang začal takéto balóny vypúšťať nad územie svojho južného suseda od mája a podľa odhadov ich bolo už viac než 2000. Reaguje tak na balóny s letákmi kritickými voči Pchjongjangu, ktoré posielajú severokórejskí prebehlíci a aktivisti z Južnej Kórey.

Policajti v ochranných odevoch zbierajú odpadky z balóna, ktorý pravdepodobne poslala Severná Kórea
Zobraziť galériu (2)
Policajti v ochranných odevoch zbierajú odpadky z balóna, ktorý pravdepodobne poslala Severná Kórea  (Zdroj: SITA/Park Dong-joo/Yonhap via AP)

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una minulý týždeň uviedla, že Južná Kórea bude čeliť "ničivým" následkom za opakované zhadzovanie letákov zameraných proti režimu v KĽDR.

Južná Kórea v reakcii na vypúšťanie balónov s odpadkami z KĽDR v nedeľu obnovila propagandistické vysielanie cez hranice smerom do KĽDR.

Viac o téme: OdpadSídlo prezidentaKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu