Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Vozidlo rozstrieľali a zapálili! V Mexiku zastrelili obhajcu práv pôvodných obyvateľov a jeho rodinu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Neznámi páchatelia zastrelili obhajcu práv pôvodných obyvateľov v Mexiku. Päťdesiattriročný Lorenzo Santos Torres zahynul spolu s manželkou a dcérou, keď ich vozidlo rozstrieľali a zapálili útočníci. Iformuje správ agentúry AFP.

Útok sa odohral ešte vo štvrtok v juhomexickom štáte Oaxaca. Ako uviedla tamojšia prokuratúra v piatkovom vyhlásení, Torres spolu s rodinou cestoval po diaľnici, keď ich pikap zachytili útočníci. Na vozidlo spustili paľbu a následne ho podpálili s pasažiermi vnútri.

archívne video

Vyjadrenie ministerky Zuzany Dolinkovej k útoku na detskú nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Odsudzujeme násilný spôsob, akým bol zločin spáchaný," povedal novinárom prokurátor Bernardo Rodriguez Alamilla. Naznačil tiež, že motívom útoku mohla byť pomsta. Torres v rámci svojej ľudskoprávnej činnosti pôsobil v Oaxace. Podľa miestneho Centra pre ľudské práva a poradenstvo pre pôvodné obyvateľstvo (CEDHAPI) sa aktivistovi vyhrážali za jeho prácu na obranu politických, sociálnych a pozemkových práv domorodých komunít.

Vo vyhlásení centra sa uvádza, že Torres sa "postavil proti nespravodlivosti, ktorej sa dopustili orgány mesta Santiago Amoltepec". CEDHAPI tiež vyzvalo na potrestanie páchateľov. Mexiko dlhodobo zápasí s obchodovaním s drogami a spormi o poľnohospodársku pôdu. V krajine bolo v uplynulých rokoch zavraždených niekoľko aktivistov za ľudské práva. Od roku 2006, keď vláda vtedajšieho prezidenta Felipeho Calderóna začala zasahovať proti drogovým kartelom, bolo v dôsledku organizovaného zločinu zabitých viac ako 450.000 ľudí.

Viac o téme: Streľbaútok Mexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu