Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Litovský parlament schválil odstúpenie od Dohovoru o kazetovej munícii

(Zdroj: Getty Images)

VILNIUS - Litovský parlament vo štvrtok hlasoval za odstúpenie krajiny od Dohovoru o kazetovej munícii (CCM), ktorý zakazuje používanie, prepravu, výrobu a skladovanie kazetových bômb. Informuje správa agentúry Reuters.

Vláda vo Vilniuse tvrdí, že byť naďalej súčasťou tohto dohovoru obmedzuje obranu Litvy a znižuje účinnosť jej odstrašujúceho potenciálu. V prospech návrhu o odstúpení od CMM hlasovalo 103 zo 141 poslancov litovského parlamentu, uviedla Reuters s odvolaním sa na webovú stránku zákonodarného zboru.

archívne video

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch po celom Slovensku (Zdroj: TASR/Michal Svítok, Daniela Serišová)

"Dohovory sú dôležité, keď ich dodržiavajú všetky krajiny," uviedol litovský minister obrany Laurynas Kasciunas ešte pred parlamentným hlasovaním. Kazetové munície sú zakázané vo vyše 100 krajinách. Tento druh streliva môže byť zhodený z lietadla alebo vystrelený z dela. Kazetová bomba sa vo vzduchu rozpadne a rozptýli do širokej oblasti submuníciu, napríklad malé bomby.

Táto munícia zároveň predstavuje trvalú hrozbu, pretože mnohé bomby po dopade na zem nevybuchnú a stanú sa fakticky nášľapnými mínami.Rusko aj Ukrajina používajú kazetovú muníciu od rozpútania vojny Moskvou vo februári 2022. Spojené štáty ani spomenuté dve krajiny dohovor o kazetovej munícii nepodpísali.

Väčšina členských štátov Európskej únie je signatárom dohody. Spomedzi tých, ktoré susedia s Ukrajinou alebo Ruskom, ju však podpísala iba Litva."Problémom je, že Rusko pri svojej agresii voči Ukrajine nedodržiava pravidlá. Bolo by chybou, keby krajina, ktorá sa pripravuje na obranu, uviedla, ktoré schopnosti nepoužije," uviedol litovský minister. Rozhodnutie odstúpiť od CCM podľa neho posilní obranu Litvy.

Viac o téme: BombaMuníciaLitvaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu