Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

MIMORIADNY ONLINE Účasť Ruska na mierovej konferencii je otázna: Najskôr musia vedieť TOTO

(Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruská federácia musí najprv pochopiť, čo má ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky na mysli, keď hovorí o druhom mierovom summite a až potom prípadne aj prijme pozvanie na rozhovory, uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO 

Neskrývajte sa! Ruskí okupanti dostávajú za svoje zločiny zaslúženú odmenu. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Vojna na Ukrajine a otázky bilaterálnej spolupráce vrátane projektu rozširovania atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi boli hlavnými témami utorňajšieho rokovania maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v New Yorku. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:50 Prevádzkovatelia elektrických sietí troch pobaltských krajín v utorok oficiálne oznámili Rusku a Bielorusku, že ukončia dohodu z roku 2001, na základe ktorej sú Estónsko, Lotyšsko a Litva pripojené k elektrickej prenosovej sústave kontrolovanej Moskvou. Informuje o tom správa z agentúry AP.

19:01 Väčšina civilistov bude mať zakázaný vstup do celkovo 14 dedín na juhu ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, uviedla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova. Dôvodom je podľa neho ukrajinské ostreľovanie týchto oblastí. Do osád sa od budúceho týždňa dostanú len dospelí muži v sprievode vojakov alebo vládnych úradníkov. Prepravovať sa budú môcť iba v obrnených vozidlách a na sebe budú musieť mať nepriestrelné vesty a helmy, doplnil Gladkov.

19:00 Kandidát Republikánskej strany do Bieleho domu Donald Trump je pripravený sa okamžite po svojom prípadnom víťazstve v novembrových prezidentských voľbách v USA zasadiť o mier na Ukrajine, napísal v liste lídrom Európskej únie maďarský premiér Viktor Orbán. V texte adresovanom šéfovi únijných summitov Charlesovi Michelovi a poskytnutom všetkým krajinám bloku tiež Orbán bez podrobností tvrdí, že rusko-ukrajinský konflikt sa v blízkej budúcnosti radikálne vyostrí. Michel v reakcii Orbánovi napísal, že o Ukrajine nemožno diskutovať bez Ukrajiny.

18:25 Ruské úrady obmedzia verejnosti prístup do 14 dedín v Belgorodskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, a to pre neustále ukrajinské útoky. Oznámil to tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov, píše agentúra AFP.

"Od 23. júla obmedzujeme prístup do 14 dedín, kde je operatívna situácia mimoriadne zložitá," napísal Gladkov v príspevku na platforme Telegram. Spresnil, že ide o pohraničné dediny.

18:19 V najmenej siedmich oblastiach Ukrajiny pristúpili dodávatelia elektriny k neplánovaným odstávkam v dôsledku poruchy na jednej z elektrární. Na juhu Ukrajiny pritom v týchto dňoch presahujú teploty 40 stupňov Celzia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa agentúry Reuters elektrinu neplánovane odstavili v Charkovskej, Sumskej, Poltavskej, Záporožskej, Doneckej, Dnepropetrovskej a Kirovohradskej oblasti.

17:31 V jadrovej elektrárni pri meste Volgodonsk na juhu Ruska pre poruchu turbogenerátora odstavili jeden zo štyroch blokov. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo energetiky a štátna jadrová spoločnosť Rosatom. Informujú o tom správy z agentúr Reuters a TASS.

"Príčiny poruchy sa vyšetrujú, hladina radiácie je v norme," uviedol predstaviteľ Rosatomu pre Reuters. Ministerstvo zároveň uviedlo, že obmedzilo dodávky elektriny v postihnutej oblasti.

17:22 Česko podpísalo memorandum o energetickej spolupráci s Ukrajinou. Jedným z bodov dohody je česká podpora vzniku vodíkového koridoru pre prepravu obnoviteľného vodíka vyrobeného na Ukrajine, ktorý by následne prúdil do Európskej únie. Ďalšie ciele spolupráce majú posilniť energetickú bezpečnosť krajín a modernizovať ich infraštruktúru. Informovalo o tom dnes ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO).

17:21 Kritériá, na základe ktorých ruské úrady zaraďujú občanov na zoznam teroristov či extrémistov, by podľa novopredloženého návrhu zákona mali byť širšie, napísal list The Kyiv Independent. Návrh zákona sa do Štátnej dumy dostal v pondelok. Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) usudzuje, že Rusko sa touto legislatívou snaží posilniť cenzúru svojej vojny na Ukrajine.

16:44 Časť z prvej dodávky munície, ktorú Česko v rámci muničnej iniciatívy v júni doručilo Ukrajine, sa podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa už používa na bojisku. Povedal to po skončení spoločného rokovania českej a ukrajinskej vlády v Prahe. Zároveň oznámil, že na Ukrajine vznikne nový závod na výrobu munície v spolupráci s českou firmou Sellier & Bellot.

16:20 Ruská spoločnosť Kaspersky zameraná na kybernetickú bezpečnosť v utorok oznámila, že ukončí svoju činnosť v USA po tom, ako americká vláda zakázala predaj jej antivírusového softvéru a uvalila sankcie na jej najvyšších predstaviteľov s odvolaním sa na riziká pre národnú bezpečnosť. Spoločnosť zároveň poprela akékoľvek väzby na ruskú vládu.

15:51 Európska únia si 17. júla uctí pamiatku 298 ľudí vrátane 80 detí zo 17 rôznych národností, ktorí prišli o život pri zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad východnou Ukrajinou pred desiatimi rokmi. Uviedol to v utorok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Borrell v správe pre médiá uviedol, že desiate výročie tejto udalosti prináša so sebou veľmi bolestné spomienky a EÚ opätovne vyjadruje hlbokú sústrasť rodinám a priateľom obetí. "Európska únia opätovne vyjadruje svoju plnú podporu úsiliu o nastolenie pravdy, spravodlivosti a zodpovednosti v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2166," oznámil Borrell.

15:27 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) 16. júla tvrdila, že hackla takmer 100 ruských webových stránok, ktoré podporujú vojnové úsilie Kremľa, stiahla ich do režimu offline a nahradila ich domovské stránky obrázkom krvavej prasacej hlavy. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

13:40 Rusko prišlo o najmenej stovku najmodernejších tankov T90-M. K tomuto záveru dospeli analytici portálu Oryx.

12:45 USA sa domnievajú, že Rusko odovzdáva údaje o amerických zbraniach Číne, informuje agentúra Reuters.

11:48 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenerho v utorok oznámila, že po poruche energetických zariadení začala s núdzovými odstávkami niektorých odberateľov v siedmich oblastiach krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

11:26 India si kvôli Zelenskému vyjadreniu predvolala ukrajinského veľvyslanca, uvádzajú médiá.

11:07 Ďalšie súdne pojednávanie v procese s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, obvineným v Rusku zo špionáže, sa uskutoční vo štvrtok 18. júla. Oznámil to v utorok Sverdlovský oblastný súd, ktorý sa prípadom zaoberá, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

10:39 Vojna na Ukrajine trvá už dva a pol roka a jej vplyv na ruský jazyk a literatúru je značný. Kým provládne organizácie pracujú na propagandistických publikáciách, jej kritici sa obávajú vyjadriť svoje názory už aj vo svojich domovoch, informujeme na základe utorkovej správy agentúry AFP.

10:35 Rusko by mohlo obnoviť zákaz vývozu benzínu, ak by hrozil nedostatok na domácom trhu s palivami, vyhlásil v utorok podpredseda ruskej vlády Alexander Novak. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:22 Peskov, citovaný agentúrou AFP, objasnil, že prvé podobné stretnutie, ktoré sa konalo v júni vo švajčiarskom turistickom stredisku Bürgenstock, "v skutočnosti nebolo mierovým summitom". "Takže možno je potrebné najprv pochopiť, čo mal Zelenskyj na mysli, keď povedal, že Rusko by sa malo zúčastniť na druhom mierovom summite," uviedol Peskov na margo vojny, ktorú rozpútalo Ruskom 24. februára 2022 a ktorá sa oficiálne naďalej označuje za tzv. špeciálnu vojenskú operáciu.

10:09 Ruský "Shahed" opäť vstúpil do vzdušného priestoru Bieloruska a preletel najmenej 60 km, informuje "Belaruski Hayun"

9:30 Pri ruských útokoch na Ukrajine bolo za posledný deň zranených najmenej 16 ľudí, informovali regionálne úrady 16. júla.

9:08 Španielsko prevezie 10 tankov Leopard 2A4 na Ukrajinu, oznámilo ministerstvo obrany.

8:28 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 16. júlu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

7:58 Ruská protivzdušná obrana v noci zničila nad štyrmi regiónmi krajiny 13 ukrajinských dronov; deväť nad Rostovskou oblasťou a po jednom nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou oblasťou a pri západnom pobreží anektovaného Krymu. Uviedlo to dnes ruské ministerstvo obrany. O prípadných následkoch náletov ministerstvo neinformovalo. Ukrajina informovala o zostrele jedného dronu ruských síl.

6:55 Rusko navrhuje širšie kritériá na zaraďovanie jednotlivcov na zoznam teroristov a extrémistov.

6:09 Kongres vyzýva Biely dom, aby zverejnil, či Rusko zdieľa pohľad na americké zbrane s Čínou.

6:00 Rusko odsúdilo amerického novinára v neprítomnosti za komentáre k vojne na Ukrajine.

USA podporujú Zelenského návrh o účasti Ruska na mierovej konferencii

"Ukrajina rozhodne, kedy, ako a za akých podmienok sa uskutočnia diplomatické rokovania," uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller. "Podporujeme ukrajinskú vládu," dodal v reakcii na otázku novinárov, či USA súhlasia so Zelenského návrhom. Ukrajina je podľa Millerových slov obeť a jej územie je napadnuté. Preto musí Ukrajina rozhodnúť o tom, či sa rokovania uskutočnia a v akom formáte. "Nikdy však nie je jasné, či je Kremeľ pripravený na skutočnú diplomaciu," povedal.

Ukrajina prvý mierový summit zorganizovala minulý mesiac vo Švajčiarsku. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia 92 krajín, Rusko však medzi nimi nebolo. Ukrajinský prezident v pondelok (15. júla) uviedol, že jeho cieľom je do novembra tohto roka pripraviť všetky prvky mierového plánu, aby mohol Kyjev zvolať v poradí druhý takýto summit. Na nasledujúcu schôdzku o mieri by mohol pozvať aj predstaviteľov Ruska. Rusko pred summitom vo Švajčiarsku vyhlásilo, že je pripravené na rokovania pod podmienkou, že sa Ukrajina stiahne z Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti a vzdá sa plánov stať sa členom NATO.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu