Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Lukašenko tvrdí, že chce "upraviť" vzťahy s Poľskom: Hovorí však aj o ostražitosti

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MINSK - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že chce, aby si jeho krajina "upravila" vzťahy s Poľskom, no zároveň musí byť ostražitá a "udržiavať zbrane v pohotovosti". Lukašenko to uviedol v utorok na stretnutí absolventov vojenských univerzít v Minsku. Informuje o tom agentúra PAP.

Lukašenko uviedol, že je pripravený "upraviť vzťahy medzi Bieloruskom, Poľskom a Litvou, no zatiaľ nevidí reciprocitu". Preto je podľa neho dôležité, aby bolo Bielorusko opatrné a pripravené brániť sa smerom na severozápad i západ. Od leta 2021 prekročili alebo sa pokúsili prekročiť hranicu medzi Bieloruskom a Poľskom tisíce migrantov, najmä z Blízkeho východu.

Varšava a Západ tvrdia, že prílev migrantov organizuje Minsk spolu s Moskvou v rámci "hybridného" útoku s cieľom destabilizovať EÚ. V pondelok bieloruský minister zahraničných vecí Maxim Ryžankov uviedol, že Bielorusko je pripravené viesť dialóg s Poľskom, týkajúci sa migračnej krízy. Podľa jeho slov sa však Poľsko k bieloruskému návrhu nevyjadrilo. Namiesto toho začalo "klásť politické požiadavky," čo Minsk podľa neho považuje za "neprijateľné". Poľsko urobí všetko pre to, aby vyriešilo migračnú krízu na hraniciach s Bieloruskom, uviedol námestník poľského ministra obrany Cezary Tomczyk. Varšava dokonca už 10. júla avizovala, že zvažuje uzatvorenie hranice s Minskom.

Viac o téme: PoľskoBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu