Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Bielorusko predĺži bezvízový režim s európskymi krajinami z 30 na 90 dní

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruské úrady v stredu oznámili, že zavedú 90-dňový bezvízový režim pre občanov 35 európskych krajín vrátane Slovenska, Česka, Francúzska alebo Británie. Nové pravidlá začnú platiť v piatok.

V súčasnosti môžu občania týchto 35 štátov zotrvať v Bielorusku bez vízovej povinnosti iba 30 dní, musia do krajiny pricestovať letecky a pristáť na letisku v Minsku.Reuters uvádza, že liberalizácia vízového režimu môže znamenať, že Bielorusko sa otvára myšlienke uvoľniť napätie so Západom. V utorok bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že je pripravený "upraviť" vzťahy medzi Bieloruskom, Poľskom a Litvou, no zatiaľ nevidí reciprocitu.

Západné štáty v roku 2022 uvalili na Bielorusko sankcie po tom, čo Lukašenko umožnil ruským jednotkám využiť bieloruské územie pri invázii na Ukrajinu.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

Lukašenko minulý týždeň taktiež stiahol vojakov z ukrajinských hraníc, čo podľa Reuters svedčí o tom, že napätie medzi Kyjevom a Minskom sa môže uvoľňovať. "Teraz nemáme s Ukrajincami žiadne komplikácie a dúfam, že ani žiadne nebudú," uviedol bieloruský prezident minulý týždeň.

Viac o téme: VízaBieloruskoBezvízový režim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu