Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Odborníci OSN žiadajú prepustenie laureáta Nobelovej ceny väzneného v Bielorusku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Skupina odborníkov OSN vyzvala na okamžité prepustenie laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého z väzenia v Bielorusku, kde si odpykáva desaťročný trest odňatia slobody. Tvrdia, že tento aktivista bol zadržaný a stíhaný protizákonne.

Biaľacki (61) je zakladateľom ľudskoprávnej organizácie Viasna. Podľa jej údajov je Biaľacki jedným zo zhruba 1400 politických väzňov režimu Západnom neuznaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.Lukašenko vládne v krajine od roku 1994. Posledné štyri roky jeho režim tvrdo zakročil proti všetkým, ktorí sa zúčastnili na masových protestoch v roku 2020. Tie vtedy spustili sporné prezidentské voľby, ktorými si Lukašenko zaistil šieste funkčné obdobie na poste hlavy štátu.

Alexander Lukašenko
Zobraziť galériu (2)
Alexander Lukašenko  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Pracovná skupina OSN pre svojvoľné zadržiavanie vyzvala na prepustenie Biaľackého niekoľko dní po zverejnení listu, v ktorom 63 laureátov Nobelovej ceny žiada Lukašenka, aby prepustil viac politických väzňov. Reagovali tak na informáciu Viasny, že začiatkom júla bolo prepustených 18 ľudí.Vo vyhlásení skupiny sa uvádza, že Biaľackého zadržiavanie je "svojvoľné", nakoľko uplatňoval svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania. Podľa odborníkov bol tiež "zbavený účinného právneho zastúpenia". Žiadajú mu priznať vymáhateľné právo na náhradu škody a iné odškodnenie v súlade s medzinárodným právom.

Jeho prípadom sa podľa nich zaoberal súd na čele s predsedom, na ktorého predtým Európska únia uvalila sankcie za vydávanie politicky motivovaných rozsudkov proti pokojným demonštrantom.Minulý týždeň na jeho prepustenie vyzvala aj organizácia Amnesty International, podľa ktorej sa Biaľackého zdravotný stav vo väzení zhoršuje.Aktivistu zadržali ešte v júli 2021. O rok neskôr ho odsúdili na desať rokov vo väzení na základe obvinení z prevádzačstva a "financovania skupinových akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok". Európska únia i Spojené štáty tento súdny proces označili za podvod.

Viac o téme: PrepustenieLaureátOSNVäzenieNobelová cenaBielrusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu