Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Zlomí jej to pred voľbou väzy? Súd rozhodol v kauze von der Leyenovej! Ide o zmluvy s Pfizerom na covidové vakcíny

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová Zobraziť galériu (2)
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

LUXEMBURG - Európska komisia neposkytla verejnosti dostatočný prístup k zmluvám na nákup vakcín proti covidu-19, ktoré uzavrela s farmaceutickými spoločnosťami v čase pandémie, rozhodol dnes Tribunál Súdneho dvora EÚ. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej tak únijný súd v Luxemburgu potvrdil námietku podanú europoslancami proti postupu únijnej exekutívy pri uzatváraní zmlúv.

archívne video

Očkovanie proti KORONAVÍRUSU v rómskej osade v Trebišove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Medzi nezrovnalosťami, na ktoré poukázal súd Únie, bolo "čiastočné" odmietnutie zverejniť vyhlásenie o neexistencii konfliktu záujmov únijných zástupcov zodpovedných za vyjednávanie týchto nákupov s farmaceutickými spoločnosťami. Skupina europoslancov podnikla právne kroky po tom, ako im komisia odmietla poskytnúť úplný prístup k zmluvám na vakcíny proti covidu-19, ktoré si výkonný orgán EÚ zabezpečil s výrobcami. Unijný súd verdikt oznámil deň pred hlasovaním v Európskom parlamente, na ktorom sa šéfka komisie Ursula von der Leyenová uchádza o znovuzvolenie.

Zlomí jej to pred
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyjednávaním von der Leyenovej sa šéfom farmaceutickej spoločnosti Pfizer Albertom Bourlou o vakcínach proti covidu-19 sa na jar začal zaoberať Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO). Vyšetrovatelia EPPO prípad prevzali od belgických žalobcov, ktorí von der Leyenovú vyšetrovali kvôli "zasahovaniu do verejných funkcií, ničeniu SMS, korupcii a konfliktu záujmov".

Otázky okolo toho, ako bola zmluva s Pfizerom dojednaná, prenasledujú šéfku Európskej komisie od chvíle, keď list The New York Times (NYT) uviedol, že si vymieňala správy so šéfom tejto farmaceutickej firmy v čase prípravy obrieho kontraktu z mája 2021. Vakcínsi EÚ od Pfizeru objednala stovky miliónov a dvojica si podľa NYT volala a vymieňala správy asi mesiac, pričom táto "osobná diplomacia zohrala v dohode veľkú úlohu".

Reakcia eurokomisie

Európska komisia v reakcii uviedla, že súd žalobe vyhovel iba čiastočne v dvoch bodoch. "Rozhodol, že komisia mala poskytnúť viac vysvetlení, aby odôvodnila odmietnutie prístupu k niektorým ustanoveniam zmlúv. Rovnako rozhodol, že komisia mala poskytnúť osobné údaje týkajúce sa členov vyjednávacích tímov zložených zo zástupcov členských štátov a úradníkov komisie," uviedla EK vo vyhlásení.

"Všeobecne platí, že komisia v súlade so zásadami otvorenosti a transparentnosti poskytuje čo najširší prístup verejnosti k dokumentom. V týchto prípadoch musela komisia nájsť ťažkú ​​rovnováhu medzi právom verejnosti, vrátane poslancov Európskeho parlamentu, na informácie a právnymi požiadavkami vyplývajúcimi zo samotných covidových zmlúv, ktoré by mohli viesť k nárokom na náhradu škody za peniaze daňových poplatníkov,“ uviedla EK. "Súdny dvor totiž v minulosti v mnohých prípadoch uznal potrebu chrániť obchodné záujmy zmluvného partnera," dodala.

Viac o téme: Ursula von der LeyenováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu