Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Ľudovci, socialisti a liberáli naznačili, že podporia Von der Leyenovú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rámci svojich reakcií na štvrtkový prejav predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej v pléne EP naznačili rozkol, ktorý existuje ohľadom jej nominácie na druhý mandát na čele exekutívy EÚ.

archívne video

Vo voľbách do Európskeho parlamentu bola historicky najvyššia účasť, volilo viac ako 1,5 milióna voličov (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Lídri proeurópskych skupín - Európskej ľudovej strany (EPP), socialistov a demokratov (S&D) a RE - potvrdili svoju podporu Von der Leyenovej pre druhý mandát na čele eurokomisie. Šéfka EK ráta aj s podporou Zelených a časti poslancov Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR). Europoslanci v reakcii na jej prejav zdôraznili, že pre inštitúcie EÚ je dôležité viac počúvať robotníkov, farmárov a hlasy priemyslu. Uvítali ňou sľúbené nové zameranie politík na bývanie a zdôraznili potrebu spravodlivej medzinárodnej hospodárskej súťaže, silnej podpory Ukrajine, ukončenia vojny v Pásme Gazy a lepšej kontroly migrácie. Mnohí zákonodarcovia vyzvali na pokračujúce úsilie o potlačenie vzostupu krajne pravicovej politiky a presadzovanie sociálnej spravodlivosti, klimatických opatrení a rodovej rovnosti.

Ľudovci, socialisti a liberáli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Viacerí poslanci žiadali lepšie zameranie na boj proti chudobe, nezamestnanosti a za solidárnu Európu. Niektorí zo zákonodarcov, hlavne z euroskeptických politických skupín Patrioti pre Európu (PfE) a Európa suverénnych národov (ESN), ktoré jasne naznačili, že za Von der Leyenovú nezahlasujú, zdôraznili, že je dôležité počúvať priania občanov pokiaľ ide o ochranu, identitu a suverenitu a odmietnuť nadmernú reguláciu a masovú imigráciu a vyzvali na strategickú autonómiu. Niektorí poslanci z týchto skupín odsúdili súčasnú hospodársku a poľnohospodársku politiku EÚ, ktorá by sa podľa nich mala viac zasadzovať za Európu slobodných a suverénnych národov.

Očakáva sa napríklad podpora českých poslancov za ODS

Počas prejavu predsedníčky liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerovej šéfka EP Roberta Metsolová nechala vyviesť zo sály rumunskú europoslankyňu Dianu Šošoacovú z frakcie Nezaradených, ktorá opakovane kričaním narúšala rozpravu v pléne EP. Šéfka S&D Iratxe Gárciové Pérezová privítala slová šéfky EK o potrebe bojovať proti extrémistom a uviedla, že európski socialisti budú ti, ktorí "postavia múr proti extrémnej pravici v celej EÚ". Spolupredseda ECR Nicola Procaccini oznámil, že skupina nemá voči druhému mandátu Von der Leyenovej jednotné stanovisko a národné delegácie budú hlasovať podľa vlastného výberu. Očakáva sa napríklad podpora českých poslancov za ODS, čo pred niekoľkými dňami naznačil český premiér Petr Fiala, člen tejto strany. Europoslanci začali hlasovať o udržaní Von der Leyenovej na čele eurokomisie o 13.00 h, výsledky by mali byť oznámené približne o 14.45 h miestneho času. Na potvrdenie vo funkcii musí získať najmenej 361 hlasov v 720-člennom europarlamente.

Viac o téme: SocialistiLiberáliĽudovciUrsula Von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu