Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Miera zaočkovanosti detí je pod úrovňou spred pandémie COVIDU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Celosvetová zaočkovanosť detí zostala minulý rok pod úrovňou spred covidovej pandémie, čo vyvoláva obavy odborníkov. Oznámili to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Detský fond OSN (UNICEF). Informujeme podľa tlačovej agentúry DPA.

V roku 2023 bolo 84 percent detí na celom svete plne zaočkovaných proti záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu, čo je trojité očkovanie považované za kľúčový ukazovateľ zaočkovanosti detí. Podľa správy toto číslo predstavuje mierny pokles v porovnaní s úrovňami pred pandémiou zaznamenanými v roku 2019. Počet detí bez jednej dávky trojitého očkovania sa vlani zvýšil na 14,5 milióna, pričom pred začiatkom pandémie ich bolo 12,8 milióna. Počas pandémie došlo na mnohých miestach k oneskoreniu a prerušeniu očkovacích programov.

Nedostatok dôvery v zdravotnícke zariadenia

V niektorých krajinách sa v dôsledku pandémie zvýšil počet skeptikov voči vakcínam, uviedla expertka WHO Katherine O'Brienová. Tento vývoj podľa nej "vedie k úmrtiam detí". O'Brienová dodala, že skepsa voči očkovaniu v bohatších krajinách ovplyvňuje aj iné regióny – napríklad keď ľudia s migračným zázemím v Európe šíria dezinformácie vo svojich domovských krajinách. Expert UNICEF-u Ephrem Lemango poznamenal, že v krajinách s nízkymi príjmami bránia pokroku v očkovaní aj nedostatok dôvery v zdravotnícke zariadenia a obmedzený prístup k vakcínam.

Podľa WHO a UNICEF-u sú ďalšou prekážkou ozbrojené konflikty, pričom viac ako polovica detí bez očkovania žije v krajinách, ktoré sa vyznačujú nestabilitou, násilím a zraniteľnosťou. Obe organizácie tiež uviedli, že za uplynulých päť rokov vypukli osýpky vo viac ako 100 krajinách. "Epidémie osýpok sú kanárikom v uhoľnej bani, ktorý odhaľuje a využíva medzery v imunizácii a ako prvý zasahuje najzraniteľnejších," povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Viac o téme: DetiOčkovanieKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu