Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Očkovanie proti koronavírusu SARS-CoV-2 fungovalo ešte lepšie, ako sa pôvodne predpokladalo. V 34 z 54 európskych krajín a regiónov znížilo úmrtnosť na ochorenie COVID-19 o 59 %. To je výsledok prvej retrospektívnej štúdie so skutočnými údajmi, ktorú tento mesiac uverejnil lekársky časopis Lancet Respiratory Medicine. Informuje o tom portál orf.at.

Do marca 2023 zaznamenalo 54 krajín európskeho regiónu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v súvislosti s ochorením COVID-19 celkovo približne 2,2 milióna úmrtí. Súčasná štúdia vychádzala z údajov od decembra 2020, keď boli vakcíny prvýkrát dostupné, do marca 2023. Keďže neboli k dispozícii úplné údaje zo všetkých krajín a regiónov, analýza sa týka 34 z celkovo 54 krajín a regiónov. Výsledky podľa autorov jasne hovoria v prospech pravidelného očkovania proti COVID-19.

archívne video

Zvyšuje sa riziko ochorenia respiračnými ochoreniami, úrady vyzývajú rizikové skupiny k očkovaniu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Od decembra 2020 do marca 2023 vakcíny proti ochoreniu COVID-19 znížili počet úmrtí v 34 z 54 krajín a regiónov zahrnutých do analýzy celkovo o 59 % (rozpätie: -17 až -82 %). To znamenalo záchranu približne 1,6 milióna životov (rozpätie: 1,5 až 1,7 milióna) vo vekovej skupine nad 25 rokov," uvádza sa v štúdii. Z osôb, ktoré očkovanie zachránilo pred smrťou na COVID-19, bolo 96 % starších ako 60 rokov, 52 % bolo starších ako 80 rokov.

"Prvé posilňovacie očkovanie zachránilo 51 % životov. Z toho na obdobie variantu omikron pripadlo 60 %," pokračovali odborníci. To podľa nich len zdôrazňuje dôležitosť aktualizácie očkovania pre tých, ktorí sú najviac ohrození. Štúdiu financovalo americké štátne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Očkovanie zachránilo 1,4 milióna životov v Európe

V polovici januára tohto roka WHO odhadla, že očkovanie zachránilo približne 1,4 milióna životov v jej celom európskom regióne a úmrtnosť na COVID-19 sa vďaka tomu znížila o 57 %. Údaje z novej štúdie naproti tomu hovoria o 1,6 milióna zachránených životov len pre časť európskeho regiónu WHO a o účinku očkovania z hľadiska úmrtnosti v priemere na úrovni 59 %.

Viac o téme: účinnosťOčkovanieEurópaWHOCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu