Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Palestínske hnutie Hamas sa nesťahuje z rokovaní o prímerí v Pásme Gazy

Raketové útoky v Pásme Gazy
Raketové útoky v Pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

JERUZALEM – Predstaviteľ palestínskeho hnutia Hamas v nedeľu uviedol, že jeho militantná skupina neodišla z rozhovorov o prímerí s Izraelom. Vyjadril sa po správach o stiahnutí z rokovaní po izraelských víkendových útokoch v Pásme Gazy, namierených aj proti veliteľovi vojenského krídla Hamasu.

Člen politického vedenia Hamasu Izzat ar-Rišk však zároveň obvinil Izrael, že sa zintenzívnením útokov v Gaze snaží zmariť úsilie arabských sprostredkovateľov a Spojených štátov o dosiahnutie dohody o prímerí.Rozhovory o prímerí ohrozil sobotňajší útok pri meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pri ktorom podľa miestnych zdravotníckych úradov zahynulo najmenej 90 Palestínčanov. Izrael útok na civilistov odmietol s tým, že jeho armáda zasiahla vojenský areál Hamasu a cielila na vodcu vojenského krídla Hamasu Muhammada Dajfa.

archívne video

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V posledných dňoch sa objavili čoraz nádejnejšie signály možnej dohody o zastavení bojov v Gaze a prepustení izraelských rukojemníkov, ktorých tam zadržiavajú palestínski militanti.

Egyptské bezpečnostné zdroje na rozhovoroch o prímerí v katarskej Dauhe a Káhire v sobotu uviedli, že rokovania boli pozastavené po troch dňoch intenzívnych rokovaní.Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by podľa očakávaní mal ešte v nedeľu hovoriť o rokovaniach o prímerí so svojimi ministrami.

Viac o téme: PrímerieIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu