Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Izraelský premiér Netanjahu navštívil izraelské jednotky v meste Rafah

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/AP/Abir Sultan)

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok neočakávane navštívil izraelské jednotky na juhu Pásma Gazy. Oznámil to jeho úrad, píše agentúra AP.

Úrad izraelského premiéra informoval o jeho stretnutí s vojakmi v meste Rafah až po tom, ako Netanjahu opustil palestínsku enklávu. Dodal, že ďalšie informácie o návšteve prinesie neskôr. Izraelský premiér navštívil vojakov v Pásme Gazy aj v novembri a decembri. Stretnutie Netanjahua s izraelskými vojakmi v Rafahu bolo oznámené niekoľko hodín po tom, ako krajne pravicový izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir vo štvrtok ráno navštívil mešitu al-Aksá na Chrámovej hore, ktorá je najposvätnejším miestom judaizmu a tretím najposvätnejším miestom islamu. Chrámovú horu spravuje Jordánsko.

Židia tam môžu prichádzať v presne stanovené hodiny, ale nesmú sa tam modliť, aby sa predišlo napätiu s moslimskou komunitou. Ben-Gvir vysvetlil, že na toto posvätné miesto sa vybral, aby sa pomodlil za návrat rukojemníkov, "ale bez bezohľadnej dohody, bez kapitulácie". Tvrdí, že sa snaží zaistiť, aby sa Netanjahu nepodvolil medzinárodnému tlaku a pokračoval vo vojenskom ťažení v Pásme Gazy. Palestínske ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Ben-Gvirovu návštevu ako "provokáciu", ktorá ohrozuje krehký status quo Chrámovej hory. Podľa agentúry AP môže táto návšteva narušiť rokovania o prímerí medzi Izraelom a hnutím Hamas.

Viac o téme: IzraelBenjamin NetanjahuRafah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu