Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Osobitný vzťah s USA je silnejší ako kedykoľvek predtým, tvrdí Starmer: S Bidenom diskutovali aj o vojnách

Keir Starmer a Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer a Joe Biden (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Britský premiér Keir Starmer v stredu počas stretnutia s prezidentom Spojených štátov Joeom Bidenom vyzdvihol výnimočné vzťahy Británie a USA. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Nový britský premiér pricestoval do Washingtonu na summit lídrov NATO. Na stretnutí v Bielom dome hovoril s americkým prezidentom o historických a kultúrnych väzbách Británie so Spojenými štátmi a o spojení, ktoré nazval ako osobitný vzťah.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

"Osobitný vzťah je taký dôležitý. Vznikol za ťažkých okolností, vydržal tak dlho a teraz je silnejší ako kedykoľvek predtým," vyhlásil Starmer.

Prezident USA povedal, že Spojené kráľovstvo považuje za uzol, ktorý spája transatlantickú alianciu. Pochválil Starmera za snahu o úzke väzby s Európou a uviedol, že to bude dobré pre celú Severoatlantickú alianciu, píše AP. Podľa stanice Sky News označil Biden USA a Spojené kráľovstvo za najlepších spojencov.

Keir Starmer a Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Keir Starmer a Joe Biden  (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

"Naozaj musíme spolupracovať a môžeme sa o mnohom rozprávať," povedal Biden, informuje BBC. Starmer sa stredu vo Washingtone na summite NATO stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uviedol, že Spojené kráľovstvo bude naďalej podporovať Ukrajinu.

Starmerovi labouristi v minulotýždňových voľbách výrazne porazili konzervatívcov, ktorí boli vo vláde od roku 2010. Británia počas pôsobenia svojich troch posledných premiérov patrila k najvernejším podporovateľom Ukrajiny a zohrávala dôležitú úlohu aj v oblasti podpory od NATO.

Biden a Starmer rokovali o spolupráci či vojnách na Ukrajine a v Pásme Gazy

Americký prezident Joe Biden a novozvolený britský premiér Keir Starmer rokovali v stredu večer v Bielom dome o vzájomnej spolupráci, Ukrajine a vojne v Pásme Gazy. Informuje vyhlásennie Starmerovej kancelárie zverejnené na jej oficiálnej webovej stránke.

Biden a Starmer sa stretli popri summite NATO, ktorý sa koná vo Washingtone. "Obaja lídri sa zhodli, že NATO je v 75. roku (svojej existencie) silnejšie a zjednotenejšie než kedykoľvek predtým," uviedla Downing Street vo vyhlásení.

Počas rokovaní poukázali na dôležitosť Severoatlantickej aliancie aj v kontexte súčasnej geopolitickej situácie a vojny na Ukrajine. "Zhodli sa, že musíme robiť všetko pre podporu Ukrajiny a zaistenie toho, aby agresori ako (ruský prezident Vladmir) Putin nezvíťazili," uviedla kancelária.

Hovorili o spoločnej ambícii dosiahnutia prímeria

V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy lídri hovorili o svojej spoločnej ambícii dosiahnuť okamžité prímerie, ktoré by umožnilo prepustenie rukojemníkov zadržiavaných militantmi a prúdenie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Biely dom v samostatnom vyhlásení uviedol, že obaja zároveň potvrdili svoj záväzok riešiť tento konflikt v podobne vzniku dvoch štátov.

Americký prezident tiež ocenil Starmerov zámer nastoliť bližšie vzťahy s európskymi lídrami a ocenil záväzok Spojeného kráľovstva voči bezpečnostnému paktu AUKUS medzi Britániou, USA a Austráliou. Podľa Downing Street poukázali na to, že ich krajiny sú silnejšie, keď sú zjednotené a spolupracujú vo svetle narastajúcich výziev vo svete.

Biden tiež podľa Bieleho domu zagratuloval Starmerovi k vymenovaniu do funkcie premiéra. "Tešia sa na spoluprácu pri prehlbovaní americko-britskej spolupráce pri ekonomických a klimatických záležitostiach s cieľom vybudovať prosperujúcejšiu a odolnejšiu budúcnosť," uviedol Biely dom.

Viac o téme: VzťahyUSANATOVeľká BritániaJoe BidenKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu