Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Meno nového predsedu britskej Konzervatívnej strany oznámia čoskoro

(Zdroj: SITA/AP/Tolga Akmen)

LONDÝN - Britská Konzervatívna strana oznámi meno svojho nového lídra 2. novembra. Vo funkcii vystrieda britského expremiéra Rishiho Sunaka, ktorý sa funkcie predsedu strany vzdal po prehre toryov v nedávnych parlamentných voľbách.

Ako je známe, britskí voliči svojím hlasovaním ukončili 14 rokov vlády Konzervatívnej strany a znížili počet jej poslancov na 121, čo je najhorší výsledok strany v histórii. Stredoľavicová opozícia - labouristi - získala vo voľbách väčšinu a v Dolnej snemovni jej pripadlo 174 kresiel, pripomenula vo svojej správe agentúra AFP.

archívne video

Počas korunovácie britského panovníka Karola III. bude použitá koruna sv. Eduarda (Zdroj: Facebook/The Royal Family )

Súboj o post lídra sa považuje za kľúčový, keďže sa vynárajú otázky o budúcom smerovaní toryovcov, doplnila AFP. Sunakov nástupca sa stane oficiálnym lídrom opozície v parlamente a bude diskutovať s novým premiérom Keirom Starmerom počas každotýždňových "otázok premiéra", ktoré sú považované za skúšku rečníckych schopností poslancov.

Žiadny kandidát oficiálne nepredložil svoje meno

Nateraz žiadny kandidát oficiálne nepredložil svoje meno, ale už niekoľko mesiacov sa ako potenciálni Sunakovi nástupcovia spomínajú viaceré osobnosti. Medzi nimi sú bývalá ministerka obchodu Kemi Badenochová, exministerka vnútra Suella Bravermanová, bývalý britský najvyšší diplomat James Cleverly a exminister pre imigráciu Robert Jenrick.

Kandidatúry musia byť podané do 29. júla. Následne bude o nich hlasovať 121 parlamentných poslancov, ktorí takto vyberú dvoch finalistov. O víťazovi rozhodnú členovia strany v októbrovom online hlasovaní. Konečný výsledok bude oznámený 2. novembra. Dovtedy bude stranu viesť Rishi Sunak.

Viac o téme: BritániaPredsedaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu