Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Šéfoval väzeniu, kde dochádzalo k mučeniu! V USA zatkli tohto Sýrčana

(Zdroj: unsplash.com/Emiliano Bar)

LOS ANGELES - Bývalého sýrskeho vojenského predstaviteľa, ktorý v Sýrii viedol väzenie, kde podľa ľudskoprávnych aktivistov bežne dochádzalo k mučeniu a zneužívaniu, zatkli v Los Angeles. Podľa agentúry AP o tom svedčia súdne dokumenty.

Samir Usman Šajch (72) bol minulý týždeň na medzinárodnom letisku v Los Angeles zadržaný a vzatý do väzby na základe obvinenia z imigračného podvodu - za to, že vo svojich žiadostiach o americké víza a občianstvo poprel, že by niekedy niekoho v Sýrii stíhal.

archívne video

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šajch mal v Sýrii v rokoch 2005-08 na starosti neslávne známe väzenie Adra. Skupiny pre ľudské práva a predstavitelia OSN v súvislosti s ňou obvinili sýrsku vládu z prípadov zneužívania a svojvoľného zadržiavania tisícok ľudí, v mnohých prípadoch bez informovania ich rodín o ich osude. Mnohí zostávajú nezvestní a predpokladá sa, že zomreli alebo boli popravení.

Svoju kariéru začal Šajch na policajných veliteľských postoch

Svoju kariéru začal Šajch na policajných veliteľských postoch a následne prešiel do vnútornej rozviedky, ktorá sa zameriavala na boj proti politickému disentu. Šéfom väznice Adra a brigádnym generálom sa stal v roku 2005. Rok pôsobil aj ako guvernér provincie Dajr az-Zaur, ktorá sa nachádza severovýchodne od sýrskeho hlavného mesta Damask, kde došlo k násilným zásahom proti demonštrantom.

Podľa dostupných informácií si Šajch kúpil jednosmernú letenku s odletom z Los Angeles 10. júla do Bejrútu v Libanone, ktorý má spoločnú hranicu so Sýriou. Podobne ako Šajch sú zo zneužívania zadržaných podozriví aj ďalší aktéri vojny v Sýrii, ktorá už trvá 14 rokov. Medzi nimi sú aj predstavitelia povstaleckých skupín a Sýrskych demokratických síl pod vedením Kurdov, ktoré strážia podozrivých a odsúdených členov Islamského štátu uväznených na severovýchode Sýrie.

Občianskej vojne v Sýrii, ktorá si vyžiadala takmer pol milióna obetí a presídlenie polovice predvojnovej populácie krajiny, predchádzali v marci 2011 nenásilné protesty proti vláde prezidenta Bašíra Asada.

Viac o téme: MučenieUSAVäzenieZneužívanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu