Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Hurikán Beryl v Texase a Louisiane už pripravil o život najmenej osem ľudí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

WASHINGTON - Najmenej sedem ľudí zahynulo v Texase a jedna osoba v Louisiane v dôsledku ničivého hurikánu Beryl, ktorý sa aj naďalej presúva cez Texas. Milióny odberných miest sú stále bez dodávok elektrickej energie, uviedli v utorok americké médiá. Informujeme na základe správy agentúry DPA.

Prezident Spojených štátov Joe Biden vyjadril pozostalým sústrasť a prisľúbil Texasanom podporu. "Ďakujeme všetkým záchranárom a zostávame s obyvateľmi Texasu na každom kroku," napísal Biden na platforme X.

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vydalo pre niektoré oblasti Texasu a Louisiany varovania pred ďalšími tornádami, povodňami a silným vetrom. Meteorológovia zároveň upozorňujú, že pozdĺž pobrežia Mexického zálivu pretrváva riziko život ohrozujúcich búrok. Meteorológovia však predpokladajú, že hurikán bude v nasledujúcich dňoch slabnúť a presúvať sa ďalej na severovýchod.

Hurikán Beryl v Texase
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eric Gay)

Beryl sa sformoval v Atlantiku koncom júna a rýchlo zosilnel na nebezpečný hurikán, ktorý 1. júla dosiahol pevninu v juhovýchodnej časti Karibiku. Dočasne bol dokonca zaradený do kategórie 5, ktorá predstavuje najvyšší stupeň, a dosiahol rýchlosť vetra viac ako 251 kilometrov za hodinu. Beryl je taktiež prvým hurikánom tohtoročnej sezóny, ktorá trvá približne od 1. júna do 30. novembra.

Viac o téme: TexasLouisianaHurikán Beryl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu