Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Tropická búrka Debby druhýkrát zasiahla pevninu Spojených štátov

(Zdroj: TASR/AP/Mic Smith)

WASHINGTON - Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) vo štvrtok uviedlo, že tropická búrka Debby vo štvrtok druhýkrát zasiahla pevninu USA. Sprevádza ju silný vietor a prudký dážď. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

"Debby zasiahne pevninu v blízkosti Bulls Bay v Južnej Karolíne," uviedlo NHC, ktoré varovalo pred záplavami v niektorých častiach Južnej a Severnej Karolíny a západnej časti Virgínie. V súčasnosti rýchlosť vetra dosahuje 85 kilometrov za hodinu. Meteorológovia očakávajú, že búrka po presune do vnútrozemia postupne zoslabne.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Guvernéri v Južnej a Severnej Karolíne, na Floride a v Georgii vyhlásili stav ohrozenia. Prudký dážď, ktorý búrku sprevádza, už zaplavil obydlia vo viacerých regiónoch. Debby sa v pondelok v podobe hurikánu prehnala juhovýchodnou časťou krajiny a zanechala po sebe najmenej šesť mŕtvych v štátoch Florida a Georgia. S rýchlosťou vetra na úrovni 130 kilometrov za hodinu ju zaradili do prvej, najmenej ničivej kategórie hurikánov. Neskôr zoslabla na úroveň tropickej búrky.

Debby je po tropickej búrke Alberto, hurikáne Beryl a tropickej búrke Chris, ktoré sa sformovali v júni, už štvrtou pomenovanou búrkou v sezóne hurikánov v Atlantiku v roku 2024. Hurikán Beryl si v júli na karibských ostrovoch vyžiadal životy 18 ľudí.

Viac o téme: Tropická búrkaUSAHurikán Debby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu