Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Biden udelil Stoltenbergovi najvyššie vyznamenanie, Prezidentskú medailu slobody

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden udelil v utorok počas otváracieho ceremoniálu summitu NATO vo Washingtone dosluhujúcemu generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi najvyššie americké civilné vyznamenanie - Prezidentskú medailu slobody. Informuje agentúra DPA a stanica BBC.

"Viedli ste túto alianciu v jednom z najzávažnejších období jej histórie," povedal Biden. "Keď sa začala ruská vojna na Ukrajine, nezaváhali ste. Dnes je NATO silnejšie, inteligentnejšie a energickejšie, ako keď ste začínali," pokračoval. "Miliarda ľudí v Európe a Severnej Amerike - vlastne na celom svete - bude v nasledujúcich rokoch žať plody vašej práce v podobe bezpečnosti, príležitosti a väčšej slobody," dodal.

Biden udelil Stoltenbergovi najvyššie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident vyzdvihol tiež Stoltenbergov "pokojný temperament" a označil ho za "čestného a intelektuálne prísneho muža" aj "dokonalého diplomata". Pokrok, ktorý Aliancia v ostatných rokoch dosiahla, je podľa neho práve aj zásluhou Stoltenberga, ktorý pracuje v prospech NATO "naprieč celým politickým spektrom". Nórsky expremiér Stoltenberg je šéfom NATO od roku 2014, pričom 1. októbra ho na tomto poste vystrieda bývalý holandský premiér Mark Rutte.

Viac o téme: Jens StoltenbergJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu