Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Za kybernetickými útokmi v Austrálii stoja hackeri podporovaní Čínou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Austrálsky vládny úrad pre kybernetickú bezpečnosť v utorok uviedol, že hackerská skupina zodpovedná za krádež hesiel a používateľských mien dvoch austrálskych sietí v roku 2022 bola podporovaná Čínou. Informuje agentúra Reuters.

Hackeri s názvom Advanced Persistent Threat 40 (APT40) viedli škodlivé kybernetické operácie pre čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti zastrešujúce zahraničné spravodajské služby. Sydney ich naďalej považuje za hrozbu.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Americkí a britskí predstavitelia v marci obvinili Peking z rozsiahlej kybernetickej špionážnej kampane. Tá zasiahla milióny ľudí vrátane zákonodarcov, akademikov, novinárov, spoločností či dodávateľov v oblasti obrany. Za vniknutie do siete bola podľa vyjadrení krajín zodpovedná skupina APT31, ktorú taktiež podporuje Čína. Peking vtedy označil tieto obvinenia za "politické manévre".

"Austrálska vláda je odhodlaná brániť svoje organizácie a jednotlivcov v kybernetickej oblasti. Preto po prvýkrát pripisujeme zodpovednosť za takýto typ kybernetického útoku," uviedol austrálsky minister obrany Richard Marles vo vyhlásení pre médiá. Správa prichádza v čase, keď Austrália a Čína obnovujú spoluprácu po období napätých vzťahov. V roku 2020 Canberra totiž vyzvala na nezávislé vyšetrovanie pôvodu covidovej pandémie. Peking na to reagoval zavedením cla na viaceré austrálske komodity.

Viac o téme: Bezpečnosťútok ČínaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu