Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

MIMORIADNY ONLINE V Kyjeve vyhlásili utorok za deň smútku: Útoky za bieleho dňa! Zasiahli aj detskú nemocnicu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil 9. júl za deň smútku za najmenej 22 obetí raketových útokov na ukrajinskú metropolu, ktoré v pondelok podnikla ruská armáda. Podľa britskej stanice BBC spustia v utorok v Kyjeve vlajky na budovách mestskej správy na pol žrde a zakázané budú všetky zábavné podujatia. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Deň vojenských a námorných síl ozbrojených síl Ukrajiny v Odese

Deň vojenských a námorných síl ozbrojených síl Ukrajiny v Odese. (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:59 Ruská raketa zasiahla detskú nemocnicu v Kyjeve po „naprogramovanej trase“, hovorí zdroj. "Nebola poškodená systémami protivzdušnej obrany a zasiahla presne cieľ, na ktorý bola naprogramovaná," ​​povedal zdroj z orgánov činných v trestnom konaní pre Kyjev Independent.

21:42 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v pondelok odsúdil najnovšie ruské raketové útoky na Ukrajine, pri ktorých zahynulo viac ako 30 ľudí. Podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica ich označil za "obzvlášť šokujúce". Informuje o tom agentúra AFP.

21:21 Vláda hľadá nové miesta na premiestnenie nemocnice Okhmatdyt vrátane jej personálu a pacientov po útoku z 8. júla, uviedol premiér Shmyhal.

20:58 Ruský vojenský súd dnes odsúdil ruskú režisérku Jevgeniju Berkovičovú a dramaturgičku Svetlanu Petrijčukovú za ich divadelnú hru, predtým ocenenú prestížnou cenou, na šesť rokov väzenia. Obe ženy boli obvinené a neskôr odsúdené za schvaľovanie terorizmu kvôli hre Finist, jasný sokol, pojednávajúcej o ženách, ktoré sa rozhodnú vydať za islamských bojovníkov a vydať sa za nimi do Sýrie. Agentúra AP označila rozsudok za najnovší zásah v neutíchajúcom ťažení proti disentu, ktoré sa v Rusku vystupňovalo po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu pred viac ako dvoma rokmi.

20:45 Rusko vylepšuje balistické riadené strely, aby bolo ťažšie ich zostreliť, hovorí predstaviteľ. Riadené strely sa počas nedávnych útokov pohybovali v extrémne nízkych nadmorských výškach, povedal Yurii Ihnat, bývalý hovorca vzdušných síl.

20:30 V Kyjeve zahynulo najmenej 22 ľudí vrátane dvoch detí. Ďalších 82 utrpelo zranenia, uviedla vojenská správa mesta Kyjev.

Záchranári a dobrovoľníci prehľadávajú trosky detskej nemocnice OCHMADIT po ruskom raketom útoku
Zobraziť galériu (5)
Záchranári a dobrovoľníci prehľadávajú trosky detskej nemocnice OCHMADIT po ruskom raketom útoku  (Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky)

20:28 Pred budovou ruského ministerstva obrany v Moskve sa v pondelok na protest utáborilo osem žien, ktorých synov a manželov zmobilizovali do vojny na Ukrajine. Ženy požadujú ich návrat a stretnutie s ministrom obrany Andrejom Belousovom. Informuje o tom agentúra AFP.

19:58 Rusko predstavuje najväčšiu bezpečnostnú hrozbu pre Švédsko a jeho spojencov v nadchádzajúcich rokoch. Vyplýva to z novej bezpečnostnej stratégie, ktorú Štokholm vydal v pondelok a bude platná do roku 2030. Informuje o tom agentúra AFP.

19:40 Vojenský súd Západného okruhu v Moskve odsúdil v pondelok ruskú režisérku Jevgeniju Berkovičovú a dramaturgičku Svetlanu Petrijčukovú na šesť rokov väzenia za schvaľovanie terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) sa na vynesení rozsudku zúčastnil aj ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov.

19:05 Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil 9. júl za deň smútku za najmenej 22 obetí raketových útokov na ukrajinskú metropolu, ktoré v pondelok podnikla ruská armáda. Podľa britskej stanice BBC spustia v utorok v Kyjeve vlajky na budovách mestskej správy na pol žrde a zakázané budú všetky zábavné podujatia.

18:55 V utorok sa uskutoční zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s pondelkovým raketovým útokom, pri ktorom bola zasiahnutá detská nemocnica v Kyjeve. Stretnutie sa uskutoční na žiadosť Británie, Francúzska, Ekvádoru, Slovinska a Spojených Štátov. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informuje agentúra Reuters. "Vyjadríme sa k zbabelému a zvrhlému útoku Ruska na nemocnicu," uviedla veľvyslankyňa Veľkej Británie pri OSN Barbara Woodwardová na sieti X.

18:25 Podľa predbežných údajov Vzdušných síl ukrajinských ozbrojených síl Rusko 8. júla vypálilo na Ukrajinu 38 rakiet rôznych typov. Náklady na útok teroristickej krajiny sú podľa prepočtov Forbes približne 232 miliónov dolárov. Forbes odhaduje náklady na zostrelené rakety na viac ako 181 miliónov dolárov.

18:00 Poradca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyhlásil, že výzvy na okamžité prímerie v už 28 mesiacov trvajúcej vojne Ruska proti Ukrajine by Moskvu len podnietili k ďalším útokom. V statuse na sieti X Podoľak, citovaný agentúrou Reuters, pripomenul, že lídri Maďarska a Číny opäť požadovali okamžité prímerie. Podoľak však upozornil, že účelom týchto výziev "je vytvoriť nepravdivý dojem: že agresor má právo zabíjať, pretože hovorí o mieri, a že obeť by sa nemala brániť". Zdôraznil, že takýto návrh len "stimuluje Rusko, aby pokračovalo v útokoch".

17:45 Ukrajina zvolala bezpečnostné zasadnutie OSN po masovom ruskom útoku v celej krajine. "Musíme brať Rusko na zodpovednosť za teror a (Vladimir) Putina za príkazy na začatie útokov," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

17:22 Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave ponúkol detskej nemocnici v ukrajinskom Kyjeve po pondelkovom útoku pomoc s umiestnením ťažko chorých detí. Informovala o tom manažérka pre PR a komunikáciu NÚDCH Zuzana Čižmáriková.

17:12 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok obvinil Rusko z "bezohľadných útokov" na ukrajinských civilistov. Vyhlásil to po správach o masívnych náletoch, ktoré si v pondelok na Ukrajine vyžiadali desiatky mŕtvych a zranených, a to aj v detskej nemocnici v Kyjeve.

17:00 Indický premiér Naréndra Módí v pondelok pricestoval do Moskvy na dvojdňovú štátnu návštevu. Na programe má neformálnu večeru u šéfa Kremľa Vladimira Putina a spoločné rokovania, informuje o tom agentúra AP.

16:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina na summite NATO, ktorý sa začne v utorok vo Washingtone, očakáva od svojich západných partnerov konkrétne kroky na posilnenie svojej protivzdušnej obrany a ochranu energetického sektora. Informuje o tom agentúra Reuters.

16:25 Prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval takzvanú "mierovú misiu" maďarského premiéra Viktora Orbána, keď 8. júla povedal, že úspešné sprostredkovanie medzi Ruskom a Ukrajinou možno dosiahnuť len "serióznym a silným spojenectvom".

15:55 Pôrodnica poškodená pri samostatnom útoku na Kyjev, 7 mŕtvych, 3 zranení. Rusko spustilo ďalší útok proti Kyjevu niekoľko hodín po masovom útoku na najväčšie ukrajinské detské zdravotné stredisko.

15:23 Ukrajinské sily zostrelili 30 z 38 ruských rakiet odpálených počas rozsiahleho útoku na viaceré mestá ráno 8. júla, informovalo letectvo.

15:15 Rozsiahle ruské vzdušné útoky z dnešného rána si v Kyjeve a Dnepropetrovskej oblasti vyžiadali celkovo 28 mŕtvych a 112 zranených. O zvýšení bilancie dnes popoludní informovalo ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa neho pokračujú práce na odpratávaní trosiek.

14:45 Ruské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že jeho sily podnikli útoky na ciele ukrajinského vojenského priemyslu a ukrajinské letecké základne. Ukrajinské úrady a predstavitelia predtým informovali o rozsiahlom ruskom raketovom útoku na viaceré mestá vrátane Kyjeva, ktorý si vyžiadal po celej krajine najmenej 29 obetí. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

14:10 Prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Donald Tusk podpísali bezpečnostnú dohodu 8. júla vo Varšave.

13:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok do Poľska, kde sa má stretnúť s tamojším premiérom Donaldom Tuskom a prezidentom Andrzejom Dudom. Zelenskyj s Tuskom tiež podpíšu bezpečnostnú dohodu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

13:19 Zásah detskej nemocnice v Kyjeve a mnohých ďalších ukrajinských miest je dôkazom toho, že Rusko prezidenta Vladimira Putina sa nezastaví pred ničím. Na sociálnej sieti X to pred dnešným odletom na summit Severoatlantickej aliancie (NATO) vo Washingtone uviedol prezident Peter Pavel. Na samite očakáva zhodu na tom, že Rusko je najväčšia hrozba, na ktorú musíme byť dôkladne pripravení. Rozsiahly ruský vzdušný útok odsúdil aj šéf diplomacie Ján Lipavský (Piráti) a ďalší politici.

13:18 Dnešný rozsiahly ruský vzdušný útok si na viacerých miestach Ukrajiny vyžiadal najmenej 20 mŕtvych a desiatky zranených, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra. Najmenej deväť mŕtvych hlási Kyjev, podľa ktorého starostu Vitalija Klička išlo o jeden z najhorších útokov na metropolu od začiatku invázie. Zásah tam utrpela okrem iného detská nemocnica. V Kryvom Rige v centrálnej časti Ukrajiny útok zabil desať ľudí. Rusko uviedlo, že útočilo na zariadenie vojenského priemyslu a leteckej základne, nie na civilné ciele.

12:56 Lídri členských krajín NATO tento týždeň oslávia 75. výročie vzniku aliancie na summite vo Washingtone, ktorého hlavnou témou bude opäť podpora Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii. Spojenci plánujú prisľúbiť Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc a napredovať v prípravách na jeho možné členstvo v bloku. Nad schôdzkou konanou v Spojených štátoch sa vznášajú otázky spojené s miestnou predvolebnou kampaňou na čele s pochybnosťami ohľadom kondície prezidenta Joea Bidena a možného návratu exprezidenta Donalda Trumpa.

12:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude dnes pred odletom na summit Severoatlantickej aliancie vo Washingtone rokovať vo Varšave s poľským premiérom Donaldom Tuskom a prezidentom Andrzejom Dudom. Informovala o tom poľská vláda a prezidentská kancelária.

12:52 Rusko nevidí vo Francúzsku silnú politickú vôľu zameranú na obnovenie vzťahov s Moskvou. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Moskva bude so záujmom sledovať formovanie novej francúzskej vlády po víkendových parlamentných voľbách. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

"Pre Rusko by bolo víťazstvo politických síl, ktoré by podporovali snahy o obnovenie našich bilaterálnych vzťahov, lepšie. Zatiaľ však takúto výraznú politickú vôľu nevidíme u nikoho. Preto si v tomto smere nerobíme nijaké osobitné nádeje alebo ilúzie," povedal Peskov.

11:51 Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajina najmenej 20 obetí na životoch, informuje agentúra Reuters. Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

10:59 Ukrajinské úrady po dnešnom rozsiahlom ruskom vzdušnom útoku hlásia mŕtvych aj zranených. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na miestne úrady, zahynulo v Kyjeve najmenej päť ľudí a deväť ďalších utrpelo zranenia. Zasiahnutá bola v metropole podľa prezidenta Volodymyra Zelenského tiež detská nemocnica. V Kryvom Rige v centrálnej časti Ukrajiny potom útok zabil desať ľudí a ďalších 31 zranil.

Dym stúpa nad Kyjevom po ruskom útoku
Zobraziť galériu (5)
Dym stúpa nad Kyjevom po ruskom útoku  (Zdroj: AP Photo/ Evgeniy Maloletka)

10:37 Severoatlantická aliancia (NATO) bude potrebovať 35 až 50 nových brigád, aby mohla naplno uskutočniť svoje nové plány na obranu proti možnému útoku Ruska. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters, pre ktorú to uviedol zdroj z prostredia armády. Tieto plány podliehajú utajeniu a zdroj ďalšie informácie neposkytol. Brigáda pozostáva z 3 000 až 7 000 vojakov a vytvorenie 35 či 50 ďalších by bolo značnou výzvou.

10:19 Rusko dnes dopoludnia vykonalo rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, pre celú krajinu bol vyhlásený letecký poplach. V Kyjevskej oblasti pracuje protivzdušná obrana, ukrajinská metropola hlási dopad trosiek do rezidenčných štvrtí. Informovali o tom ukrajinské úrady.

10:18 Moskva podnikla na ruskom Ďalekom východe cvičenie, v rámci ktorého testovala elektronické odpaľovanie balistických striel Iskander. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na pondelkové správy ruských médií. Cvičenie sa uskutočnilo v ruskej Židovskej autonómnej oblasti, ktorá hraničí s Čínou.

10:04 V Poľsku z nedele na pondelok zmobilizovali poľské a spojenecké vojenské lietadlá pre ruský útok na Ukrajinu. Informovalo o tom Operačné velenie poľských ozbrojených síl na sociálnej sieti. "V juhovýchodnej časti krajiny môže byť zvýšená hladina hluku súvisiaca s prevádzkou poľského a spojeneckého vojenského letectva v našej oblasti. Operačné velenie ozbrojených síl situáciu priebežne monitoruje a je pripravené okamžite reagovať na hrozby," píše na sociálnej sieti.

9:21 Čínsky prezident Si Ťin-pching na dnešnom stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vyzval svetové veľmoci, aby pomohli Rusku a Ukrajine obnoviť priamy dialóg a rokovania. Informovala o tom čínska štátna televízia CCTV. Orbán prišiel do Číny na vopred neohlásenú návštevu. Už minulý týždeň zavítal do Kyjeva a potom do Moskvy, aby rokoval o možnostiach mierového riešenia situácie na Ukrajine. Z Pekingu maďarský prezident mieri do Washingtonu, informovala agentúra Reuters.

9:20 Juhokórejský prezident Jun Sok-Jol plánuje s vedúcimi predstaviteľmi NATO rokovať o hrozbe, akú podľa neho pre Európu predstavuje Severná Kórea a jej prehlbujúce sa väzby na Rusko. V rozhovore s agentúrou Reuters odkázal Moskve, že si bude musieť vybrať medzi dvoma kórejskými štátmi a rozhodnúť sa, kde spočívajú jej skutočné záujmy.

"Vojenská spolupráca Ruska so Severnou Kóreou predstavuje jasnú hrozbu a vážnu výzvu pre mier a bezpečnosť na Kórejskom polostrove aj v Európe," povedal Jun agentúre Reuters pred cestou do Washingtonu na summit NATO. "Záleží iba na Rusku, kam chce smerovať väzby s Južnou Kóreou," dodal. Uviedol tiež, že sa jeho krajina rozhodne o poskytnutí zbraní Ukrajine na základe toho, ako dopadne nový vojenský pakt medzi Moskvou a Pchjongjangom.

8:44 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok uviedla, že zastavila pokus ukrajinských síl o zorganizovanie únosu ruského strategického bombardéra Tu-22M3 na Ukrajinu. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

"Ukrajinská rozviedka mala v úmysle za finančnú odmenu a poskytnutie talianskeho občianstva naverbovať ruského vojenského pilota a prehovoriť ho, aby s bombardérom preletel a pristál na Ukrajine," uviedla FSB vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke.

7:57 Slovenský premiér Robert Fico a jeho maďarský kolega Ferenc Gyurcsány dnes odmietli neskoršiu návštevu čínskej vlády. Čínske štátne médiá neskôr informovali, že Orbán rokoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a že témou rozhovorov bolo urovnanie konfliktu na Ukrajine. Orbán minulý týždeň navštívil Kyjev, kde rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, a neskôr prišiel do Moskvy, kde o konflikte na Ukrajine rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Maďarsko od júla predsedá Rade Európskej únie, ktorá sa však od Orbánovej cesty do Moskvy dištancovala.

Mína vybuchla na lesnej ceste

Podľa úradov mina vybuchla na lesnej ceste, ktorou prechádzalo auto. Išlo o členov jednej rodiny, ktorí sa zrejme vracali z chaty. Úradom sa podarilo identifikovať štyri telá, na palube auta však podľa príbuzných mohlo byť až šesť ľudí, uviedli ukrajinské úrady, podľa ktorých vybuchla nepriateľská, teda ruská, mina.

Míny a nevybuchnutá munícia tvoria výrazný problém predovšetkým v oblastiach, kde sa zvádzali boje, čo je aj prípad Charkova. Toto mesto leží neďaleko hranice s Ruskom. Misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine (HRMMU) vo svojej júlovej správe uvádza, že na území, ktoré kontroluje Ukrajina, zomrelo kvôli mínam a nevybuchnutej munícii v období od marca do konca mája 17 civilistov a ďalších 62 civilistov sa zranilo. V drvivej väčšine išlo o mužov a chlapcov. To je o 84 percent viac ako v predchádzajúcom trojmesačnom období. Najväčší počet týchto obetí pripadá na Doneckú, Charkovskú a Chersonskú oblasť.

Tusk označil francúzske voľby za sklamanie pre Moskvu a úľavu pre Kyjev

Poľský premiér Donald Tusk označil výsledky druhého kola francúzskych parlamentných volieb za "sklamanie pre Moskvu" a "úľavu pre Kyjev". Zástupca nemeckých sociálnych demokratov (SPD) kancelára Olafa Scholze Nils Schmid uviedol, že "najhoršie bolo zažehnané". Výsledok nedeľňajšieho hlasovania vo Francúzsku privítal aj španielsky premiér Pedro Sánchez. Politici komentovali, že krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej nezískalo vo francúzskom Národnom zhromaždení väčšinu.

"V Paríži nadšenie, v Moskve sklamanie a v Kyjeve úľava. To stačí k spokojnosti vo Varšave," glosoval Tusk výsledok volieb v príspevku na sieti X. Španielsky premiér Sánchez privítal odmietnutie krajnej pravice a úspech "sociálnej ľavice, ktorá pristupuje k problémom ľudí s vážne mienenými a odvážnymi politikmi". Výsledok francúzskych volieb prirovnal Sánchez k víťazstvu labouristov v Británii. "Spojené kráľovstvo a Francúzsko povedali ANO progresu a sociálnemu pokroku a NIE ústupu práv a slobôd," napísal Sánchez na sieti X.

Zástupca nemeckých kresťanských demokratov (CDU) a ich bývalý predseda Armin Laschet podľa agentúry AFP vidia francúzske voľby ako príležitosť pre proeurópsku väčšinu v Národnom zhromaždení. "Ani pravicoví extrémisti okolo (Le Penovej), ani antisemitskí a protinemeckí radikáli okolo (Jeana-luca) Mélenchona nevyhrali. Existuje šanca na demokratickú a proeurópsku väčšinu," poznamenal Laschet.

"Najhoršie bolo zažehnané, RN nemôže zostaviť vládnu väčšinu," uviedol Nils Schmid, ktorý je zahraničnopolitickým hovorcom sociálnych demokratov v Spolkovom sneme. Zostavenie vlády však bude vzhľadom na to, že nikto nemá väčšinu, podľa neho zložité a francúzske "demokratické strany" budú musieť prejaviť flexibilitu a schopnosť kompromisu.

Senátor a predstaviteľ americkej ľavice Bernie Sanders zablahoželal francúzskym ľavicovým stranám, že porazili krajnú pravicu. Priazeň si francúzska ľavica podľa neho získala sľuby znížiť vek odchodu do dôchodku, ktorý začala navyšovať dôchodková reforma presadená prezidentom Emmanuelom Macronom, a zvýšiť minimálnu mzdu. Ľavica uspela, pretože sa postavila na stranu "pracujúcich rodín", domnieva sa Sanders.

Vo francúzskych voľbách bol v nedeľu podľa projekcií najúspešnejší ľavicový blok Nový ľudový front. Podľa prepočtov Ipsos bude mať ľavicový blok 188 až 199 kresiel, vládny tábor 164 až 169 kresiel a RN 135 až 143 mandátov. Republikáni a ich partneri získali podľa tohto odhadu 63 kresiel a 15 poslancov bude patriť k ďalším menším zoskupeniam. Väčšinu 289 kresiel zo 577 teda žiadne zoskupenie nezískalo.

Viac o téme: VojnaBojeMínaútok RuskoUkrajinaVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu