Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Letisko v Splite zasiahol hackerský útok, lety vybavujú manuálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/John Rowley)

SPLIT - Letisko v turistami vyhľadávanom chorvátskom letovisku Split pripísalo v utorok zodpovednosť za pondelkový kybernetický útok hackerskej skupine Akira. V dôsledku útoku museli byť lety presmerované na iné letiská a rozsah škôd stále vyhodnocujú, informuje agentúra HINA.

Riaditeľ letiska Lukša Novak na tlačovej konferencii uviedol, že počas útoku si neboli istí jeho presnou povahou, no neskôr sa ukázalo, že išlo o vážny hackerský incident. Dodal, že o útoku boli informované príslušné orgány a osem expertov letiska pracovalo celú noc na obnovení normálnej prevádzky. V súčasnosti sa na tom podľa jeho vyjadrenia podieľa už desať expertov. Novak ďalej uviedol, že v pondelok večer sa letisko rozhodlo pre "klasický" spôsob fungovania.

V spolupráci s leteckými spoločnosťami, ktoré s tým súhlasili, boli vytvorené zoznamy cestujúcich a letisko sa snaží dodržiavať plánovaný letový poriadok. Na utorok bolo naplánovaných viac než 80 letov s 25.000 cestujúcimi. V súčasnosti nedochádza k výrazným meškaniam a letisko napriek manuálnemu riadeniu zvláda plniť požiadavky letového poriadku, píše HINA. Novak spresnil, že hackeri požadovali rokovania o platbách za vydanie kľúčov na opätovné sprístupnenie systémov. Vláda aj letisko však o tom odmietajú vyjednávať.

Viac o téme: LetiskoSplitHackerský útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu