Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Poľsko žiada Fínsko, Nemecko a Grécko o podporu pri ochrane východnej hranice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľsko vyjadrilo záujem o podporu zo strany Fínska, Nemecka a Grécka pri strážení hraníc s Bieloruskom, uviedol vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ krajiny. Varšava od trojice štátov podľa neho žiada pohraničnú stráž aj policajtov. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Tieto krajiny sú naozaj skúsené v otázke ochrany hraníc. Najmä prax Grécka by mohla byť veľmi užitočná," uviedol citovaný zdroj z poľskej vlády s tým, že prípravy v tejto veci už prebiehajú. Vláda vo Varšave, ale aj úrady Litve a Lotyšsku, ktoré sú tiež na východnej hranici EÚ s Bieloruskom, už dlhší čas obviňujú bieloruský režim Západom neuznaného prezidenta Alexandra Lukašenka z povzbudzovania ilegálnej migrácie do týchto troch krajín, aby tak spôsobil spory a chaos v rámci EÚ. Európska pohraničná a pobrežná stráž (FRONTEX) uvádza, že počet migrantov, ktorí sa pokúšajú prejsť do EÚ cez jej východné hranice, sa za prvých päť mesiacov tohto roka takmer zdvojnásobil.

Poľské i fínske úrady sa však obávajú toho, že by sa situácia v blízkej budúcnosti mohla ešte zhoršiť. V rámci opatrení Grécko už rozširuje oplotenie na svojej hranici s Tureckom, zatiaľ čo Fínsko sa snaží uzavrieť novú trasu migrantov vedúcu cez Rusko do Európy prostredníctvom posilnenia hliadok pohraničnej stráže, dronov, elektronických detektorov a aj výstavbou plotov. Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vo štvrtok uviedol, že medzi migrantmi prichádzajúcimi z Bieloruska môžu byť aj osoby vycvičené na útoky na vojakov. Varšava podľa Reuters dúfa, že túto otázku otvorí na nadchádzajúcom summite NATO, ktorý sa uskutoční budúci týždeň vo Washingtone.

Viac o téme: NemeckoGréckoPoľskoFínskoHranica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu