Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na rozvoj poľsko-slovenského pohraničia pôjde takmer milión eur

(Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

PREŠOV - Takmer milión eur pôjde do poľsko-slovenského pohraničia na projekty v oblasti turizmu. Koncom júna to v Rzeszówe schválil Výbor pre malé projekty v rámci Fondu malých projektov Programu Interreg Poľsko-Slovensko 2021 – 2027, ktorých správcom je Združenie Euroregión Karpaty. Zelenú dostalo zatiaľ 15 malých projektov, ktorých partnermi sú aj organizácie a inštitúcie z Prešovského kraja. Na slovenskej strane hranice sa tak prefinancuje vyše 500.000 eur. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Jedným zo schválených projektov je zámer Krajského múzea v Prešove s poľskými partnermi - Múzeum Okregowe v meste Nowy Sacz a Múzeum Okregowe v Rzeszowe, ktorí chcú spoločne oživiť kráľovskú obchodnú cestu Via regalis.

"Podporený bol tiež projekt mesta Veľký Šariš - Karpatské hrady - po stopách karpatských hradov a pevností. Zelenú dostal i projekt Spoznávajme Karpaty cestou z Bukowska do Zemplínskych Hámrov, kde žiadateľom je obec Zemplínske Hámre. Realizovať sa bude i projekt mesta Bardejov - Z Bardejova do Jaroslawi - Po Karpatskej kupeckej ceste. Podporený bol i projekt obce Kapušany - Bohatier z Maglovca II. etapa, obce Fulianka - Vyhňa talentov pri Karpatskej kolibe a tiež projekt mesta Svidník - Interaktívne e-pohraničie," uviedla Jeleňová.

Zelenú dostali aj niektoré projekty

Zelenú dostali i projekty, kde sú slovenské obce a organizácie partnermi, napríklad obec Sačurov v projekte bikeLOVE – aktívne a atraktívne poľsko-slovenské pohraničie. Taktiež Národný park Poloniny v projekte Poklady prírody a kultúry Východných Karpát, mesto Medzilaborce v projekte Po stopách 1. svetovej vojny na poľsko-slovenskom pohraničí a obec Holčíkovce v projekte zameranom na rozvoj sociálneho cestovného ruchu na poľsko-slovenskom pohraničí.

"Ďalším podporeným projektom je Karpatská kuchyňa v zero-waste štýle, kde je partnerom mesto Bardejov a nezisková organizácia Karpatské centrum spolupráce. Realizovať sa bude i projekt Tanec nás spája - zvýšenie atraktivity a turistického potenciálu obce Oleszyce a obce Sedliská, ktorá je partnerom projektu. Okrem toho bol úspešný projekt Laboratórium identity, kde je partnerom mesto Stropkov, a Cezhraničné cestovanie v čase virtuálnym mníchom, kde je partnerom mesto Medzilaborce," doplnila Jeleňová.

Koncom júla sa budú podľa nej schvaľovať ďalšie malé projekty z priority 3, teda oblasti cestovného ruchu, kde správcom Fondu malých projektov je Európske zoskupenie územnej spolupráce TATRY. Ich realizáciou sa prispeje k rozvoju Prešovského samosprávneho kraja.

Viac o téme: HraniceSlovenskoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu