Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Česko už neuznáva ruské nebiometrické pasy: Ich držitelia sú v ČR nelegálne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Česko od stredy neuznáva nebiometrické pasy Ruskej federácie. Pobyt držiteľov takýchto pasov na území ČR je považovaný za nelegálny. Spravodajkyni to vo štvrtok potvrdila Mariana Wernerová z českého ministerstva zahraničných vecí. Česko vyzvalo ostatné krajiny, aby prijali rovnaké opatrenie.

"Ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s ministerstvom vnútra notifikovali Európskej komisii, že od 3. 7. Česko neuznáva nebiometrické pasy Ruskej federácie," uviedla Wernerová s tým, že uznávanie cestovných pasov je národná kompetencia. "Rovnako to má už Dánsko, my sme o tom informovali na minulom rokovaní príslušného orgánu v EÚ a vyzvali sme ostatné štáty, aby prijali rovnaké opatrenie," spresnila.

archívne video

Marek Eštok na Rade ministrov EÚ o 14 balíku sankcií pre Rusko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ak sa v Česku ruský občan preukáže nebiometrickým pasom, pobýva tak v krajine nelegálne a ďalej sa rieši, čo s ním bude. Rezort diplomacie tiež podotkol, že nebiometrické pasy sa oveľa jednoduchšie upravujú a falšujú.

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský zdôraznil, že pre českú vládu je prioritou bezpečnosť. "Nebudeme čakať na ďalšiu sabotáž. Každý, kto chce v našej krajine pobývať, musí sa dôveryhodne preukázať. A na to v prípade Rusov už nebude stačiť pas s nebiometrickými údajmi, s ktorým pricestovali okrem iného aj vrahovia z Vrbětíc," komentoval zmenu Lipavský. Dodal, že bude naďalej pracovať aj na opatrení obmedziť pohyb ruských diplomatov v schengenskom priestore. Ide podľa neho o ďalší nástroj špionáže proti demokratickým krajinám.

Biometrický pas

Biometrický pas je cestovný pas so strojovo čitateľnými údajmi, jeho súčasťou je nosič dát s biometrickými údajmi. Do čipu sa okrem osobných údajov ukladajú fotografie a odtlačky prstov.

Viac o téme: PobytRuskoČRNeuznanieNebiometrické pasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu