Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

PREKVAPIVÝ ťah Kremľa: Rusi posielajú na Ukrajinu TISÍCE naturalizovaných občanov, sú to migranti z Ázie!

Výcvik nových jednotiek, ktoré sa zapoja do bojov na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Výcvik nových jednotiek, ktoré sa zapoja do bojov na Ukrajine (Zdroj: X/Wars and News)

MOSKVA – Vojna na Ukrajine patrí už teraz medzi konflikty, kde sa ani náhodou nemôže uvažovať o bleskovej operácii. Ruská invázia začala na území nášho východného suseda pred viac ako dvomi rokmi, pričom nepokoje na Donbase či Kryme trvajú už od Majdanu 2014. Rusko s takýmto vývojom určite nepočítalo, pričom vojna ho stojí nemalé počty vojakov. Kremeľ sa teda odhodlal využiť aj migrantov, ktorí sa najprv stali ruskými občanmi.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 855 (Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

Ruská federácia má buď problém s dopĺňaním počtov svojich bojových jednotiek na Ukrajine, alebo nových profesionálnych vojakov cvičí a šetrí na ďalšie útoky. Kroky Kremľa, ktoré boli zahájené koncom júna, totiž nie sú obvyklé. Kyiv Post s odvolaním sa na šéfa ruského vyšetrovacieho výboru Alexandra Bastrykina informuje, že vo štvrtok 27. júna Rusko vyslalo do boja na Ukrajinu približne 10-tisíc novo naturalizovaných občanov.

Ruskí muži narukujú do armády
Zobraziť galériu (2)
Ruskí muži narukujú do armády  (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Rusko takýmto spôsobom zasahuje proti migrantom, ktorí získali ruské občianstvo, ale podľa zákona sa nezaregistrovali na žiadnom vojenskom úrade. Zadržali sme viac ako 30-tisíc jednotlivcov (naturalizovaných občanov), ktorí odmietli nastúpiť do vojenskej služby," povedal Bastrykin s tým, že bývalých migrantov pridali na zoznam, aby ich ruské velenie mohlo vyslať na front.

"Zhruba 10-tisíc už odcestovalo do zóny 'špeciálnej vojenskej operácie,'" dodal. The Moscow Times píše, že podľa Bastrykina budú títo migranti na fronte kopať zákopy a stavať opevnenia. Nebudú teda nasadení na bojové misie. 

Migračná vlna 

V Moskve panujú pre nátlak na migrantov nepokoje. Milióny ich prišlo zo Strednej Ázie, v Rusku pracujú na slabo platených miestach a väčšinu peňazí posielajú rodinám do Ázie. Napriek tomu sa im tu žilo lepšie ako doma. Teda až doteraz. Rusko len nedávno uľahčilo migrantom proces získania občianstva, čím riešilo nedostatok pracovnej sily.

Ruské občianstvo však vyžaduje, aby sa migranti zaregistrovali u vojenských úradov a potenciálne slúžili v armáde. "Len od januára do apríla tohto roku prišlo do Moskvy a Petrohradu viac ako tri milióny migrantov. Musíme s tým niečo robiť," vyzval Bastrykin. 

Teroristický útok v Moskve

Po marcovom teroristickom útoku na koncertnú sálu v Moskve, kde bolo zatknutých niekoľko migrantov z Tadžikistanu, zvýšilo Rusko razie na pracoviskách a ubytovniach migrantov a politici naliehajú na Kremeľ, aby zaujal tvrdší postoj k migrácii. "Pre zvýšené kontroly začali ázijskí migranti pomaly opúšťať krajinu," vysvetlil Bastrykin. 

Podľa Ukrajiny posilnia počty

Ukrajinský minister obrany Rustema Umerova očakáva, že Rusko výrazne zvýši veľkosť svojej vojenskej prítomnosti na Ukrajine, pričom dodal, že do svojich radov povolá ďalších 200 až 300-tisíc mužov. "V súčasnej dobe je na Ukrajine a pozdĺž hraníc rozmiestnených zhruba pol milióna ruských vojakov," priblížil. 

Ukrajinská rozviedka už vo februári tohto roka informovala, že Rusi plánujú posilniť svoje rady na Ukrajine o nových žoldnierov zo Sýrie. Výcvik má prebiehať pri meste Aleppo na letisku Kuweires.

Viac o téme: útekMigrantiRuskoÁziaVojna na UkrajineAlexander BastrykinPovolací rozkazNaturalizovaní občania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu