Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Indický premiér pricestuje v pondelok do Ruska: Diskusia s Putinom o priateľských vzťahoch

Indický premiér Naréndra Módí
Indický premiér Naréndra Módí (Zdroj: TASR/AP)

MOSKVA - Indický premiér Naréndra Módí v pondelok navštívi Rusko, uviedol vo štvrtok Kremeľ. Nadchádzajúcu návštevu Moskva avizovala ešte koncom júna a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ju označil za veľmi dôležitú. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Pôjde o prvú Módího cestu do Ruska od začiatku vojenskej invázie Moskvy na Ukrajine, pripomína AFP. Módí a ruský prezident Vladimir Putin budú diskutovať o "perspektívach ďalšieho rozvoja tradične priateľských rusko-indických vzťahov, ako aj o relevantných otázkach medzinárodnej a regionálnej agendy," uviedol Kremeľ v príspevku na sieti Telegram.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 845 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Rusko a India udržiavajú úzke vzťahy, ktoré siahajú až do obdobia studenej vojny. Najľudnatejšia krajina sveta sa pod Módího vedením vyhla odsúdeniu ruského postupu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, zároveň však zdôraznila potrebu mierového riešenia.

India nakupuje ropu z Ruska

India, ktorá je tretím najväčším spotrebiteľom ropy na svete, je zároveň významným odberateľom ruskej ropy. India zvýšila objem nakupovanej ropy z Ruska v porovnaní s rokom 2021 viac ako 20-násobne, uvádza Sky News.

Indický premiér navštívil Rusko naposledy v roku 2019, keď sa zúčastnil na ekonomickom fóre vo Vladivostoku. S Putinom sa stretol v roku 2022 na okraj summitu Šanghajskej organizácie spolupráce v Uzbekistane. Módiho návšteva sa uskutoční po tohtoročných voľbách v Indii, v ktorých si Módí ako predseda vlády víťazstvom svojej nacionalistickej Indickej ľudovej strany (BJP) zaistil tretie funkčné obdobie.

Viac o téme: Návšteva RuskoNaréndra MódíIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu