Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Biden povedal guvernérom, že potrebuje viac spánku a menej práce po ôsmej večer

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden pri stredajšej schôdzke so skupinou guvernérov povedal, že v týchto dňoch potrebuje viac spánku a obmedzuje pracovné akcie po ôsmej hodine večer. S odvolaním sa na informované zdroje o tom dnes napísal denník The New York Times (NYT). Stretnutie nadväzovalo na Bidenov neistý výkon v predvolebnej debate, ktorá priživila pochybnosti o kondícii 81-ročného prezidenta a vyvolala výzvy, aby sa neuchádzal o druhý mandát.

Biden zvolal do Bieleho domu desiatku guvernérov zvolených za jeho Demokratickú stranu, z ktorých niektorí sú považovaní za potenciálnych kandidátov na prezidenta. Navonok mu zatiaľ vyjadrujú podporu a Biden z kampane odstúpiť nechce. Väčšina Američanov sa domnieva, že je na prezidentský post príliš starý, Biden ale zatiaľ verejne nepriznáva, že by ho vysoký vek vo výkone funkcie obmedzoval.

archívne video

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cieľom stredajšej schôdzky bolo ubezpečiť kľúčových spojencov o schopnosti viesť predvolebnú kampaň, spomínané vyjadrenia však predstavujú jasné priznanie únavy od najstaršieho prezidenta v dejinách Spojených štátov, píše list NYT. Podľa webu Politico sa jeden z účastníkov stretnutia Bidena pýtal, ako sa cíti, na čo prezident odpovedal, že jeho zdravotný stav je dobrý.

Pochybnosti o jeho schopnostiach

Dlhotrvajúce pochybnosti o jeho schopnostiach rozdúchala minulý týždeň debata s jeho republikánskym rivalom a exprezidentom Donaldom Trumpom, pri ktorej hovoril chrapľavým hlasom a opakovane sa zadrhával. Biden a jeho tím najskôr zlý výkon vysvetľovali nachladnutím, neskôr začali spomínať aj prezidentove júnové zahraničné cesty, tie však skončili niekoľko dní pred televíznym duelom.

Po ňom prinieslo viaceré americké médiá informácie o tom, že Biden máva v zákulisí problémy s koncentráciou, najmä vo večerných hodinách. Niekoľko ľudí, ktorí s ním trávia čas, povedalo agentúre AP, že sa potýka s momentmi, keď sa jeho myšlienky zdajú byť neusporiadané alebo nedokončia vetu. Predvolebná debata organizovaná televíziou CNN začínala o 21.00 h washingtonského času.

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

Proti nemu stojí Trump

V tábore demokratov vyvolala debata podľa médií paniku a diskusiu o tom, či by mohol stranu v prezidentskej voľbe reprezentovať niekto iný. Otras prišiel štyri mesiace pred voľbami a v čase, keď stranícke primárky už sú minulosťou. Biden v nich suverénne vyhral, a je tak v zásade na ňom, či kandidátom demokratov bude, alebo nie. Na strane republikánov proti nemu stojí 78-ročný Trump, ktorý by sa sám stal najstarším prezidentom USA, ak by vyhral voľby a zostal vo funkcii ďalšie štyri roky. Zďaleka však nečelia takým silným pochybnostiam voličov ohľadom svojej fyzickej a mentálnej kondície ako Biden.

Viac o téme: VoľbyStranyUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu