Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Izrael skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Gaze: Zahŕňa dohodu o prepustení rukojemníkov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM – Izrael skúma reakciu hnutia Hamas na návrh zahŕňajúci dohodu o prepustení rukojemníkov a prímerie v Pásme Gazy. Uviedla to v stredu vo vyhlásení izraelská spravodajská služba Mosad.

"Sprostredkovatelia dohody o rukojemníkoch dali vyjednávaciemu tímu reakciu Hamasu na koncept dohody o rukojemníkoch. Izrael skúma túto reakciu a odpovie sprostredkovateľom," píše sa vo vyhlásení, ktoré v mene Mosadu zverejnila kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Bližšie detaily vyjadrenie neuvádza.Zdroj z Hamasu podľa Reuters povedal, že islamistická militantná skupina vládnuca v Pásme Gazy si so sprostredkovateľmi "vymenila nejaké myšlienky" týkajúce sa zastavenia vojny. Podrobnosti však tiež neposkytol.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a USA sa už mesiace usilujú dosiahnuť dohodu o prímerí v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a prepustení 120 rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú v Pásme Gazy. Tieto snahy však uviazli.Hamas požaduje, aby dohoda znamenala ukončenie vojny a úplné stiahnutie izraelských síl z Gazy. Izrael zdôrazňuje, že bude súhlasiť len s dočasnými zastaveniami bojov, kým nebude Hamas zničený.

Predložený plán prímeria, ktorý koncom mája odhalil americký prezident Joe Biden, zahŕňa postupné prepustenie izraelských rukojemníkov a stiahnutie izraelských síl v dvoch fázach. Hovorí tiež o prepustení palestínskych väzňov, pričom obnova Gazy a návrat tiel zosnulých rukojemníkov by prišli v tretej fáze.

Vodca Hamasu Haníja rokoval so sprostredkovateľmi o dohode o prímerí v Gaze

Palestínske radikálne hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi. Zdroj z Hamasu podľa Reuters ešte predtým povedal, že islamistická militantná skupina vládnuca v Pásme Gazy si so sprostredkovateľmi "vymenila nejaké myšlienky" týkajúce sa zastavenia vojny. Podrobnosti však neposkytol.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja
Zobraziť galériu (2)
Šéf Hamasu Ismáíl Haníja  (Zdroj: X/SuppressedNws)

Sprostredkovatelia z Egypta, Kataru a USA sa už mesiace usilujú dosiahnuť dohodu o prímerí v konflikte medzi Izraelom a Hamasom a prepustení 120 rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú v Pásme Gazy. Tieto snahy však uviazli.

Viac o téme: PrímerieIzraelHamasPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu