Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Pri protisýrskych protestoch v Turecku zadržali stovky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

ANKARA - Viac ako 470 ľudí zadržala polícia vo viacerých mestách v Turecku po protisýrskych nepokojoch, uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya. Nepokoje vypukli po obvinení proti Sýrčanovi za zneužívanie sedemročného dievčaťa.Informuje o tom agentúra AFP.

"Po provokačných akciách bolo zadržaných 474 osôb," napísal na sieti X Yerlikaya. Dodal, že 285 zadržaných osôb už má záznam v registri trestov. Zároveň vyzval občanov na zdržanlivosť a aby nepáchali trestnú činnosť. "Náš štát je silný. Tí, ktorí kujú pikle proti nášmu štátu a národu, dostanú odpoveď, akú si zaslúžia," dodal Yerlikaya.

archívne video

Turecká ofenzíva v Sýrii (Zdroj: Ministerstvo obrany Turecka)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok obvinil opozičné strany z podnecovania xenofóbie a rasizmu po nedeľných protestoch v provincii Kayseri, pri ktorých demonštranti podpaľovali obchody Sýrčanov, prevracali autá a vyzývali Sýrčanov, aby z Turecka odišli. Erdogan to odsúdil ako neprijateľné konanie.

Násilnosti sa napriek tomu v pondelok rozšírili do ďalších tureckých miest vrátane Istanbulu. V okolí sýrskeho konzulátu v Istanbule polícia posilnila bezpečnosť, nasadila obrnené vozidlo a hliadkovala v okolí.

Viac o téme: ProtestyTureckoSýriaNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu