Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Sýria organizuje parlamentné voľby, štvrté od začiatku občianskej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

DAMASK - V Sýrii sa dnes konajú voľby do jednokomorového parlamentu, o obsadenie 250 kresiel usiluje 8953 kandidátov. Výsledok volieb ale podľa odhadov nijako výrazne neovplyvní sýrsku politickú scénu, ktorej dominuje prezident Bašár Asad a jeho Socialistická strana arabské obrody (Baas).

V uliciach sýrskych miest sú predvolebné plagáty s portrétmi kandidátov. Mnohí z nich sľubujú zlepšenie životných podmienok v krajine, v ktorej väčšina obyvateľov po 13 rokoch občianskej vojny podľa údajov OSN žije pod hranicou chudoby. Očakáva sa však, že strana Baas, ktorá vládne od roku 1963, opäť obsadí všetkých 250 kresiel. Exilová opozícia minulý týždeň voľby odsúdila ako absurdné s tým, že výsledok bude opäť reprezentovať len stranu, ktorá už je pri moci.

archívne video

Slovensko odoslalo do Sýrie lietadlo s humanitárnou pomocou, uviedol Mikulec (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Hlasovať sa dnes nebude v častiach Sýrie, ktoré nemá centrálna vláda pod kontrolou. Patrí k nim kurdské poloautonómne územie na severovýchode a časti krajiny na severe a severozápade Sýrie, ktoré ovládajú džihádisti a skupiny podporované Tureckom, píše agentúra AFP. Tamojší obyvatelia ale môžu prísť hlasovať do Damaškom určených volebných miestností vo zvyšku štátu. Hlasovať nemôžu ani milióny Sýrčanov, ktorí pred vojnou utiekli do zahraničia.

Dnešné voľby sú štvrté od začiatku vojny, ktorá trvá od roku 2011. Za ten čas pripravila o život na 400.000 ľudí, vyhnala z domovov milióny obyvateľov a priviedla hospodárstvo do katastrofálneho stavu. Rovnako ako pri voľbách v rokoch 2012, 2016 a 2020 sa ani tentoraz neočakáva, že by hlasovanie zmenilo mocenské pomery v krajine a ohrozilo monopol strany Baas, ktorá je úzko spojená s prezidentom Asadom.

Viac o téme: Parlamentné voľbySýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu